Chimioterapia pentru cancerul de colon

ChimioterapiaChimioterapia este o utilizare sistematică a medicamentelor care tratează cancerul. Medicamentul chimioterapic ideal ar trebui să ţintească şi să distrugă doar celulele canceroase. Există mai multe tipuri de celule diferite care se divid rapid in corpul dumneavostră în afară de celulele canceroase, acestea includ pe cele a tractului gastro-intestinal, ale parului, pielii şi unghilor. Acesta este principalul motiv pentru care majoritatea efectelor adverse ale chimioterapiei au legatura cu căderea părului, tractul gastro intestinal (diaree, constipaţie, senzaţie de greață și voma), infecţii, anemie și oboseală. Aceste medicamente chimioterapeutice nu pot face diferența între celule sănătoase care se divid rapid (păr) și celule canceroase (tumori) din corp, astfel aceste medicamente distrug celulele până la oprirea ciclului de duplicare. Cu toate acestea, celulele sănătoase care sunt menite pentru a se duplica în mod rapid (cum ar fi părul sau unghile) vor fi înlocuite la finalizarea chimioterapiei, spre deosebire de cele canceroase care au fost distruse.

Cele mai frecvente căi de administrare sunt orală intravenoasă și intramusculară. Administrarea frecventă pe durate lungi de timp poate necesita implantarea subcutanată de dispozitive pentru accesul venos (central sau periferic), catetere externe cu lumen multiplu sau catetere inserate periferic.

Chimioterapia se administrază mai frecvent după o operație de îndepărtare a tumorii, chiar și atunci când nu există indicații clare de diseminare a cancerului. Aceasta se numește chimioterapie adjuvantă. În cancerul colorectal, chimioterapia adjuvantă a scăzut riscul de apariție a cancerului . Iar persoanelor cărora li se administrează această terapie, trăiesc în general, mai mult decât cei care nu fac tratamentul.

Chimioterapia poate fi, de asemenea, folosită înainte de operație pentru a reduce tumoara și a face operația mai ușoară și mai eficientă. Aceasta se numește chimioterapie neoadjuvată și se practică mai ales în cancerele de cap, gât și sân.

De ce contează stadiul?

Stadiul și gradul cancerului la colon este considerată o parte foarte importantă a tratamentului. Deși fiecare schemă de tratament este construită pe o bază individuală , majoritatea persoanelor cu stadiul 0 și stadiul I de cancer la colon, nu va fi nevoie de chimioterapie.

Medicul poate prescrie chimioterapia împreună cu alte tratamente (radiații, chirurgie) in stadiul II și stadiul III al cancerului de colon. Calendarul de chimioterapie (înainte sau după o intervenție chirurgicală sau de rariații) depinde de medic.

În stadiul IV de cancer la colon, chimioterapia, poate ajuta la ameliorarea simptomelor sau pentru a crește calitatea și durata de viață.

Palativă, adjuvantă sau primară?

Există multe motive pentru care medicul va solicita chimioterapie în afară de cea ce este evident (tratarea cancerului de colon).

Chimioterapia palativă ameliorează simptomele din stadiul avansat IV de cancer la colon, acesta scade tumorile și crește calitatea și durata de viață.

Chimioterapia adjuvantă este recomandată împreună cu un alt tip de tratament, cum ar fi chirurgia. Chimioterapia poate fi folosită inainte de intervenția chirurgicală , pentru a micșora tumoara înainte de a fi îndepărtată chirurgical, sau după o intervenție chirurgicală, pentru a reduce riscul de recurență.

Chimioterapia primară este oferită ca modalitate de tratament doar pentru cancerul de colon. Excizia chirurgicală și eliminarea este cea mai comună formă de tratament pentru cancerul de colon, dar uneori o persoană este prea bolnavă sau nu poate suporta chirurgia.

 Cele mai frecvente medicamente utilizate în chimioterapie

Medicamentele chimioterapeutice vin în două forme primare: orale și intravenoase. Medicamentația chimioterapică intravenoasă este administrată prin injecție în venă, in timp ce medicamentația orală este administrată sub formă de pastile și înghițită.

Cele mai multe medicamnte chimioterapeutice sunt date pe cicluri, care sunt urmate de o perioadă de odihnă.

 • 5-FU, Adrucil, Efudex, Fluoroplex (fluorouracil): pentru cancer avansat, cancer recurent, precum si pentru tipuri de cancer care nu raspund la alte medicamente chimioterapeutice.
 • Eloxatin (oxaliplatin): folosit pentru cancer avansat, cancer recurent sau în stadiul III dupa o intervenție chirurgicală.
 • Xeloda (capecitabina): administrată oral sub formă de pastile, folosit pentru a trata stadiul III de cancer.
 • Camptosar (irinotecan, irinotecanul clorhidrat): pentru a trata cancerul colorectal metastatic, în special pentru care nu răspund la alte forme de chimioterapie.
 • Wellcovorin (Leucovorin de calciu): consumat oral, acest medicament ajută la atenuarea efectelor nocive din agenții chimioterapici puternici, cum ar fi 5-FU, dar nu este un agent de chimioterapie.

Etapa III și IV de cancer la colon este trată uneori cu o comninație de medicamente chimioterapice, care pot include FOLFIRI, FOLFIRI-B, XELOX și FOLFOX. Numele sunt o combinație de abrevieri pentru medicamente chimioterapice incluse în fiecare combinație.

Riscuri și efecte secundare

Poate ca primul gand care vă vine în minte este multitudinea de efecte adverse întâlnite. Medicamentele chimioterapice puternice vin cu o listă lunga de reacții adeverse posibile. Cu toate acestea, medicul și asistentele medicale sunt instruiți pentru a anticipa aceste reacții adverse și vă pot ajuta să le atenuați pe parcursul tratamentului. Reacții adverse frecvente în chimioterepie pot include :

 • Vărsături, greață sau diaree
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Descuamarea pielii, bașici sau sensibilitate la soare
 • Neutropenie
 • Epuizare și oboseală
 • Leziuni la nivelul gurii
 • Amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor sau a picioarelor
 • Umflarea picioarelor și a mâinilor
 • Susceptibilitate la infecții și răceli

Medicul și asistentele vă vor ajuta cu orice reacție adversă de care suferiți.

Este normal să aveți multe întrebări cu privire la tratamentele iminente de cancer la colon. Multe practici de oncologie oferă o sesiune de învățământ  despre chimioterapie înainte de a începe un tratament.


One Response to Chimioterapia pentru cancerul de colon

 1. Buna ziua!as dori O INTERPRETARE a acestui rezultat histopatologic, ce stadiu reprezinta si daca dupa 2 luni de la interventie este tarziu sa inceapa chimioterapie.Piesa de rezectie ileocolica care include ileon-20cm,apendice5/0,5cm,fara modificari macroscopice si colon-50cm.La 25 cm de transa distala se evidntiaza o proliferare tumorala vegetant infiltrative,ulcerata,intinsae 3,5cm,ce ocupa 2/3 din cicumferinta si prezinta aspect microscopic de adenocarcinoma tubule-papilar bine/moderat diferentiat G1/G2,invaziv pana in subseroasa.La 6 cm de ansa distala se evid.o formatiune polipoida sesila cu diam de 1cm cu aspect de adenoma tubular cu displazie de grad inalt(HG).Limfoganglionii regionali recoltati(nr,10;diam max0,8cm)prezinta aspect imunoreactiv(ce inseamna?

  Transa chirurgicala distala prezinta arhitectura conservata.Transa chirurgicala proximala-in limite de securitate oncologica. concluzii;Adenocarcinom bine/moderat diferentiat G1/G2,PT3,pN0,Mx.cod8140/3(CE DIFERENTA ESTE INTRE M0 SI Mx)
  Adenom tubular colonic cu displazie de grad inalt(HG)
  MULTUMESC!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

2020. Toate drepturile sunt rezervate.
Acasa | Politica de confidentialitate | Contact