Ce este cancerul de colon?

ColonColonul este o parte a sistemului digestiv, care este uneori numit şi intestinul gros. Fără colon nu am putea avea un scaun, acesta extrage apa şi sarea din alimentele digerate înainte de a fi eliminate din organism, acesta joacă şi un rol important în absorbţia de alimente şi nutrienţi.

Cancerul colorectal, cunoscut mai comun ca si cancer de colon, este foarte frecvent întâlnit şi se dezvoltă atunci când apar mutaţii celulelor din interiorul colonului (numit şi intestinul gros) . Aceste mutaţii permit unor celule să crească necontrolat şi să invadeze ţesuturile sănătoase ale colonului. Cu alte cuvinte cancerul la colon este o maladie a colonului. Cancerul rectal apre pe ultimii centimetrii ai colonului, astfel cele două afectiuni, impreună, poartă numele de cancer colorectal.

În SUA, anual se depistează 130 000 de cazuri noi, şi aproximativ 57 000 de persoane decedează din cauza acestei boli. În tările occidentale, cancerele de colon şi de rect ocupă locul al doilea ca incidenţă anuală printre noile cazuri de cancere, nefiind întrecute decât de cancerele pulmonare.

Incidenţa începe să crească în jurul vârstei de 40 de ani şi atinge un maxim între 60 şi 70 de ani. aproximativ 70% dintre cazuri au apărut la nivelul rectului şi al colonului simoid, iar 95% sunt adenocarcioame. Cancerul de colon este mai frecvent la femei, iar cancerul de rect este mai frecvent la bărbaţi. Cancerele sincroane (mai mult de unu) apar la 5% dintre pacienţi.

Cel mai frecvent, cancerul colorectal apare prin transformarea maligmă a unui polip adenomatos. Aproximativ 80% dintre cazuri sunt sporadice, iar 20% au o componentă ereditară. Factorii predispozaţi includ colita ulcerativă cronică şi colita granulomatoasă; risul de cancer creşte cu durata de evoluţie a bolii subiacente.

Grupurile populaţionale cu o incidenţă mare a cancerului de colon au o alimentaţie săracă în fibre şi bohată în proteine de origine animală, grăsimi şi carbohidraţi rafinaţi. Cu toate că alimentaţia poate conţine substanţe cancerigene, pare mai posibil ca ele să fie sintetizate ponind de la alimente, secreţii biliare sau intestinale, probabil sub acţiune bacteriană. Mecanismul exact nu este cunoscut.

Cancerul colorectal se propagă prin extensie directă în peretele intestinal, prin metastastazare ganglionară regională, prin propagare perineuronală şi prin însămânţări intraluminare.

De ce eu?

Din păcate, nu există nici un răspuns definitiv cu privire la care persoane dezvoltă cancer de colon şi care nu. Cercetările medicale pot identifica factorii de risc pentru cancerul de colon, adică cauze genetice sau de mediu care cresc şansa de a dezvolta acestă afecţiune.

Iată câtiva factori de risc ce pot doce la cancerul de colon:

  • Înaintarea în vârstă (peste 40 de ani)
  • Dieta cu conţinut de fibre scăzut şi conţinut ridicat de grăsimi
  • Polipi la colon netrataţi
  • Boli inflamatorii cronice, cum ar fi boala Crohn
  • Tutunul şi consumul excesiv de alcool
  • O istorie în familie de cancer colorectal

Simptomele cancerului de colon pot fi reduse sau inexistente, pacienţii pot fi asimptomici timp de mulţi ani. atunci cand simptomele apar, ele pot include:

  • Modificarea tranzitului intestinal(frecvenţă, caliate şi coerenţă scăzute)
  • Sângerare la scaune sau sângerare rectală
  • Scune cu mucus
  • Disconfort abdominal persistent
  • Scădere ponderală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>