Diagnostic cancer colon

Dignostic cancer de colonMai mult decât altă dată, cancerul de colon poate fi diagnosticat şi tratat cu succes. Pe lângă prevenire, una dintre cele mai bune metode de a lupta cu cancerul de colon este diagnosticarea precoce. De cele mai multe ori, cu cât acesta este diagnosticat mai devreme , cu atât sunt mai mari şansele de a fi tratat, înainte de a se propaga şi la alte ţesuturi sau organe.

Cancerul colorectal este din ce în ce  mai frecvent depistat prin examinarile de screening periodice. Sangerările rectale, modificarea tranzitului intestinal, pierderea ponderală neexplicată şi durerea abdominală pot fi şi ele avertizări asupra acestei  boli. Dacă prezentați aceste semne și simptome, medicul vă poate recomanda teste diagnostice cum sunt colonoscopia, sigmoidoscopia sau o clismă cu bariu.

Când cancerul de colon este depistat, alte teste cum sunt analizele sangvine și o tomografie computerizată pot fi efectuate pentru a determina dacă tumoara s-a răspândit la țesuturile din jur sau la alte organe.

Screening

Cancerul detectat prin această metodă se află în stadiul inițial și are șanse mari de vindecare. Pentru persoanele cu risc medi, această testare trebuie efectuată anual după vârsta de 50 de ani, și sigmoindoscopie cu tub flexibil la 5 ani.  Unii specialiști recomandă, în locul sigmoindoscopiei, o colonoscopie la fiecare 10 ani. Colonoscopia la fiecare 3 ani poate fi chiar mai bună. Screeningul paciențiilor cu risc crescut (de exemplu, colită ulcerativă) este discutat la fiecare afecțiune în parte.

Diagnostic : un rezultat pozitiv la testul sângerării oculte în scaun impune efectuare unei colonoscopii, ca și evidențierea de leziuni la sigmoindoscopie sau examinare cu bariu.

Toate leziunile excizate complet pentru examinare histologică. Dacă leziunea este sesilă sau nu poate fi excizată prin colonoscopie trebuie avută în vedere excizarea chirugicală.

Clisma baritată, în special examenul cu dublu contrast, poate detecta numeroase leziuni, dar în unele cazuri este mai puțin exactă decât colonoscopia și nu este preferată ca test diagnostic inițial.

Odată cancerul diagnosticat, pacientul trebuie să efectueze o tomografie computerizata (CT) abdominală, examen radiologic toracic și teste de laborator de rutină pentru a determina metastazele și pentru a evalua starea pacientului.

Creșterea valorilor antigenului carcinoembrionilor (CEA) seric este prezentată la 70% dintre pacienții cu cancer colorectal, dar acest test nu este specific și, de aceea, nu este recomandat ca test ecreening. Totuși dacă CEA este crescut preoperator și scade  și scade după îndepărtarea tumorii colonice, monitorizarea CEA poate fi utilă pentru detectarea recidivelor.

 

 


1.497 Responses to Diagnostic cancer colon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Acasa | Politica de confidentialitate | Contact