Simptome cancer de colon

Semne si simptome cancer de colon

Semnele și simptomele cancerului de colon pot varia de la cantități microscopice de sânge în scaun la modificarea tranzitului intestinal. Această colecție de tulburări gastro-intestinale po

ate fi supărătoare. O persoana poate prezenta uneori nici un simptom, pe când o altă personă poate avea mai multe simptome prezente. Împuterniciți-vă cu privire la această boală prin edicație – aflați mai multe despre simptomele și diagnosticul cancerului de colon, precum și factorii care pot crște riscul de cancer la colon.

Semne și simptome ale cancerului colorectal:

  • Uneori nu este prezent nici un semn
  • Sângerare rectală
  • Modificarea tranzitului intestinal
  • Durere sau crampe abdominale
  • Anemie neeplicată
  • Pierdere ponderală neexpicată

O combinație complexă de factori, cum sunt stilul de viață, condițiile ambientale și factori genetici, pote fi responsabila de cancerul la colon.

Cercetătorii consideră ca majoritatea oamenilor au gene dormante care pot produce celule canceroase. Aceste celule rămân în stare inactivă până sunt activate de un agent extern, cum ar fi o infecție, tutunul sau poluanții din alimente, aer sau apă.

Cele mai multe cancere gastro-intestinale se produc la nivelul colonului și rectului, unde rezituurile alimentare se deplasează mai lent și toxinele persistă mai mult timp.

Dacă aveți un istoric familial de cancer colorectal, puteți fi candidat pentru analiza genetică. Un test sangvin poate ajuta la determinarea la determinarea faptului că aveți risc crescut pentru o formă ereditară de cancer colorectal. Cunoscând acest lucru, puteți efectua mai multe teste screenig și probabil puteți detecta precoce un cancer, în momentul în care șansele unui tratament eficace sunt bune.

Semne și simptome medicale

Adenocarcinomul de colon și rec evoluează lent fiind nevoie de un lung interval de timp pentru ca dimensiunile cancerului să provoace simptome. Acestea depind de localizarea leziunii, de tip, de extindere și de complicații.

Clonul drept are un calibru mai mare și un perete subțire; deoarece conținutul colonului este lichid, ocluzia este un eveniment tardiv. Sângerarea este de obicei ocultă. Singurile manifestări pot fi oboseala și slăbiciunea secundare unei anemii severe. Tumorile pot crește uneori suficient pentru a fi palpabile prin peretele abdominal înainte de a apărea alte simptome.

Colonul stâng are un lumen mai îngust, materiile fecale sunt semisolide, iar cancerul la acest nivel are tendința de a stenoza intestinul, determinând constipație care alternează cu scaune frecvente sau diaree. Simptomul inaugural poate fi o ocluzie parțială cu dureri de tip colicativ sau ocluzie totală. Scaunul poate fi sanguinolent sau numai cu striuri sanguinoente. Unii pacienți pot prezenta simptome de perforație , uneori acoperită (durere focală sau sensibilitate locală), sau, mai rar, peritonită difuză.

În cancerul de rect, simptomul inițial cel mai frecvent este sângerarea la defecație. Ori de câte ori apare hemoragie rectală, chiar în prezența hemoroizilor evidenți sau a unei boli deverticulare cunoscute, trebuie exclus un cancer coexistent. Pacientul acuză tenesme sau o senzație de evacuare incompletă. Durerea este obișnuită în caz de invazie a țtesutului perirectal.

Unii pacienți prezintă inițial semnele și simptomele unei boli metastatice (de exemplu, hepatomegalia, ascita, hipertofie ganglionară supraclaviculară).


15 Responses to Simptome cancer de colon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Acasa | Politica de confidentialitate | Contact