Clisma cu bariu – examenul radiologic cu bariu

Clisma cu bariuExamenul radiologic cu bariu presupune utilizarea acestei substante de contrast pentru examinarea tractului gastrointestinal superior sau inferior. Atunci când este înghițit, bariul căptușește tractul digestiv superior, permițând medicului să verifice existența unor anomalii ca ulcerul, tumorile și îngustările tubului (stricturi). Pot fi evidențiate și anomaliile de motilitate ale esofagului, stomacului și intestinului subțire.

Pentru examinarea tractului gastrointestinal inferior, bariul se introduce în rect și în colon printr-o clismă. Clisma cu bariu permite vizualizarea membranei rectului, colonului și, deseori a unei porțiuni din intestinul subțire. Testul poate ajuta la diagnosticul bolilor ca polipi colorectali, cancerul colorectal, boala Crohn și colita ulcerativă.

Pregătirea 

Înainte de examinare trebuie în general să nu mâncați peste noapte. Pentru a ingera bariul, vi se va cere să beți un lichid ca varul ce poate fi aromat pentru a avea un gust mai plăcut.

Dacă vi se va face o clismă baritată, vi se va administra probabil un laxativ în seara precedentă pentru a pregăti colonul. Poate fi nevoie și de o clismă evacuatorie cu o oră sau două înainte de investigație. În cadrul clismei baritate vi se introduce bariul în rect. cu toate că veți simți nevoia de a-l elimina imediat, este important să țineți bariul înăuntru până când se termină investigația.

Procedura

După ce amestecul cu bariu căptușește și umple scobiturile tractului digestiv, se fac radiografii care evidențiază imaginea clară a formei și integrității acestor organe.

Se utilizează un fluoroscop pentru a vizualiza trecerea bariului. Acest dispozitiv folosește un ecran fluorescent pentru a converti imaginea radiologică într-o lumină vizibilă. Fluoroscopul este, de asemenea, capabil să ofere un film radiologic convențional în orice moment pe parcursul investigației.

Pentru a obțiene o imagine mai clară a stomacului, vi se poate cere să luați un praf sau o pastilă care eliberează gaz în interiorul stomacului. Gazul va produce expansiunea (dilatarea) stomacului oferind o imagine mai detaliată a acestui organ.

În timpul unei examinări cu bariu a colonului, medicul vă poate pune în diferite poziții și vă poate apăsa, palpa pe abdomen, pe măsură ce bariul circulă prin colon. Medicul va încerca să forțeze pătrunderea bariului în intestinul subțire. În anumite momente, radiologul poate introduce aer în colon pentru a obține o delimitare mai bună a pliurilor fine de la nivelul membranei acestuia. Această metodă este eficientă în mod particular pentru detectarea polipilor foarte mici și a modificărilor intestinale asociate cu colită ulcerativă sau boala Crohn.

Reacții adverse

Bariul este eliminat prin materiile fecale și produce, în general, puține reacții adverse. Poate produce constipație temporală. De aceea, se recomandă frecvent administrarea unui laxativ după examenul baritat al intestinului subțire. Clisma cu bariu este cunoscută că poate agrava ocazional colita ulcerativă sau rareori produce perforarea colonului.

Trebuie să fiți capabil să mâncați o dietă normală imediat după examinare și vi se va recomanda să beți multe lichide în restul zilei. Timp de câteva zile după test, manifestările fecale pot fi rozali sau albe prin eliminarea bariului rămas din tractul gastrointestinal.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Acasa | Politica de confidentialitate | Contact