Colonoscopia cancer la colon – colonoscopia virtuala

Colonoscopia presupune examinarea intestinului gros (colon) cu ajutorul unui endoscop. Colonoscopia este cea mai sensibilă metodă de examinare a colonului în vederea determinării existenței polipilor sau a cancerului. La personele cu risc înalt  pentru aceste boli, colonoscopia periodică poate fi foarte utilă.

Alte indicații frecvente sunt:

  • Îndepărtarea polipilor și recoltarea de probe tisulare (biopsii)
  • Depistarea unei cauze pentru o sangerare acută sau cronică și tratarea locurilor hemoragice
  • Identificarea pungilor (diverticuli) și a obstrucțiilor
  • Dilatarea zonelor de îngustare
  • Diagnosticul diferențial al bolilor intestinale inflamatorii
  • Identificarea cauzei diareei cronice

Cu o seară înainte de investigație vi se va da o soluție lichidă și un laxativ pentru curășarea colonului în vederea unei vizibilități mai bune. Chiar înainte de examinare veți primi o medicație care vă sedeazăparțial și vă ajută să vă relaxați.

În timpul rocedurii veți sta pe partea stângăși vi se va introduce aer în colon pentru o mai bună vizibilitate a pereților interiori. Puteți simți ceva crampe abdominale sau senzație de presiune  în timpul examinării, care ar trebui să se termine atunci când se scoate endoscopul.

Colonoscopia virtuală

Colonografia prin tomografie computerizată este o tehnică nouă , neinvazivă, de examinare a intestinului gros (colon). Numită frecvent colonoscopie virtuală , acest procedeu diagnostic oferă imagini bi- și tridimensionale ale colonului și rectului fără a fi nevoie de utilizarea unui endoscop sau sedare.

Înainte de examinare vi se administrează un laxativ și probabil o clismă pentru a vi se curăța colonul. Colonul este umplut cu aer prin introducerea vârfului unui mic cater doar în rect. Se obțin apoi imagini ale întregului colon cu ajutorul tomografului computerizat. Examinarea întregului colon necesită deobicei mai puțin de 10 minute.

Colonografia prin tomografie computerizată este mai confortabilă și mai rapidă decât colonoscopia tradițională. Cercetările îi compară acum eficiența cu colonoscopia tradițională.

Colonografia prin tomografie computerizată  poate identifica majoritatea polipilor ce sunt mai mari de 1 cm. Totuși, dacă se descoperă zone suspecte, tot veți avea nevoie de o colonoscopie tradițională pentru a obține mai bună vizibilitate a acesteia, a se recolta o biopsie sau pentru îndepărtarea polipilor.

Cercetătorii studiază acum cum se poate face colonografie prin tomografie computerizată fără a fi nevoie de pregătire prealabilă a colonului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Acasa | Politica de confidentialitate | Contact