Tratament boala Crohn

tratament boala crohnTratamentul constă în administrarea de 5-AAs, corticosteroizi, imunomodulatoare, anticitokine, antibiotice si, frecvent, interventie chirurgicală.

Îngrijire generală

Crampele și diareea pot fi ameliorate prin administrarea por os de maxim 4 ori/zi (de preferat înainte de mese) de loperamid 2-4 mg. Astfel de tratament simptomatic este sigur, cu excepția cazurilor de colită Crohn acută, severă, care poate progresa spre megacolon toxic ca în colită ulcerativă. Mucilagile hidrofile (de exemplu, metilceluloza sau preparatele de psyllium) ajută uneori la prevenirea iritației anale prin sporirea consistenței scaunului. Alimentele bogate în fibre trebuie evitate în afecțiunile stenozante și în afecțiunile active ale colonului.

Forma ușoară până la moderată: acestă categorie include pacienții ambulatorii care tolerează aportul oral și care nu prezintă semne de toxicitate, sensibilitate, masă tumorală sau ocluzie. Acidul 5-aminosalitic (5-AAS, meselamina) este utilizat de obicei ca medicament de primă alegere, deși beneficiile lui pentru boala intestinului subțire sunt mai degrabă modeste. Pentasa este cea mai eficientă formulă pentru boala localizată la ilenoul proximal până la cel terminal; asacolul este eficient în boala lineloului distal; toate formulele sunt aproximativ la fel de eficiente în colita Crohn, cu toate ca nici unul dintre aceste preparate noi nu rivalizează cu sulfasalazina în ceea ce privește eficacitate la doze egale.

Antibioticele sunt considerate de unii specialiști tratament de primă linie, sau pot fi rezervate pentru pacienții care nu răspund la 5-AAS administrată timp de 4 săptămâni; utilizarea lor este strict epirică. Cu oricare dintre aceste medicamente tratamentul durează 8-16 săptămâni.

Pacienții cu răspuns favorabil sunt trecuți apoi pe tratament de întreținere.

Forma moderată până la gravă a bolii Crohn: pacienții fară fistule sau abcese, dar care prezintă durere semnificativă, sensibilitate, febră sau vărsături sau cei care nu răspund la tratament pentru forma ușoară de boală pot primi tratament cu coroticosteroizi, oral sau parental, în funcție de severitatea simptomelor și frecvența vărsăturilor. Prednisonul sau prednisolonul oral pot acționa mai rapid decât budesonil administrat oral, dar acesta din urmă are efecte secundare mai puține. Pacienții care nu răspund la corticosteroizi sau cei cărora au contraindicții de administrare a acestora pot primi azatioprină, 6-mercaptopurină, sau posibil metrotrexat. Infliximabul este preferat de unii specialiști ca medicament de linia a doua după corticosteroizi, dar este contraindicat în infecțiile active.

Ocluzia, fie că este datorată aderențelor sau bolii Crohn, se tratează inițial prin aspirție nazogastrică, fluide i.v. și uneori nutriție parentală. Ocluzia datorată bolii Crohn necomplicate se rezolvă în câteva zile; absența unui răspuns prompt arată complicație sau altă etiologie și necesită intervenție chirurgicală imediată.

Boala fulminantă sau abces: pacienții cu stare generală toxică, febră ridicată, vărsături persistente, apărare musculară sau masă palpabilă trebuie spitalizați pentru tratament antimicrobian și de substituție lichidiană. Abcesele trebuie drenate, fie percoantum, fie chirurgical. Corticosteroizii i.v. trebuie administrați doar când infecția a fost eliminată sau controlată. Dacă nu apare răspuns la corticosteroizi in 5-7 zile , este necesară deobicei intervenția chirurgicală.

Fistele se tratează inițial cu metronidazol și ciprofloxacină. Pacienții care nu răspund în 3-4 săptămâni pot primi un imunomodulator, cu sau fără infliximab pentru un răspuns mai rapid. Ciclosporina este o alternativă, dar fistulele recidivează frecvent după tratament. Fistulele perianale severe refractare pot necesita o colostompie temporar de derivație, dar aproape invariabil reapar după reconectare; de aceea, derivația este considerată mai mult un adjuvant al intervenției chirurgicale definitive decât ca tratament primar.

Tratament de întreținere pentru boala Crohn

Pacienții care au nevoie doar de 5-AAS pentru pentru a obține remisiunea pot urma tratamentul de întreținere cu acest medicament. Pacienții care primesc tratament acut cu corticosteroizi  sau infliximab au, in general, nevoie de azatioprină , 6- mercaptopurină sau metotrexat pentru tratament de întreținere. Pacienții cu o boală acută care răspund la infliximab, dar care nu răspund la tratament de întreținere cu antimetaboliți pot rămâne în remisiune cu doze repetate de infliximab 5-10 mg/kg la 8 săptămani interval. Monitorizarea în timpul perioadei de remisiune se realizează prin evaluarea simptomelor și teste sanguine, dar nu necesită examen radiologic sau colonscopie (alta decât cea efectuată anual de rutină pentru displazie) după 7 ani de evoluție.

Tratament chirurgical pentru boala Crohn

Chiar dacă aproximativ 70% dintre pacienți au nevoie în ultima instanță de intervenție chirurgicală, aceasta se practică întodeuna cu reținere. Este, de obicei, necesară în ocluzia intestinală renală sau în abcese și fistule netratabile. Rezecția intestinului afectat poate ameliora simptomele, dar nu vindecă boala, de aceea, boala Crohn poate recidiva chiar după rezecșia întregii zone afectate. Rata recurențelor definită prin leziuni endoscopice la locul anastomozei este > 70% la 1 an si >85% la 3 ani; rata recurențelor definite prin simptome clinice este de aproximativ 25-30% la 3 ani și 40-50% la 5 ani. În fine, o intervenție chirurgicală ulterioară este necesară în aproximativ 50% din cazuri. Totuși, rata recurențelor pare să fie scăzută de profilaxia precoce postoperatorie cu 6-mercaptopurină, metronidazol sau posibil 5-AAs. Când intervenția chirurgicală a fost impusă de complicții specifice, calitatea vieții majorității pacienților s-a îmbunătățit.


7 răspunsuri la “Tratament boala Crohn”

 1. I just wanted to thank you for the fast service. or a they look great. I received them a day earlier than expected. significantly I will definitely continue to buy from this site. manner in which I will recommend this site to my friends. Thanks!
  cheap jordans online https://www.cheaprealjordan.com/

 2. I just wanted to thank you for the fast service. nor they look great. I received them a day earlier than expected. most notably the I will definitely continue to buy from this site. direction I will recommend this site to my friends. Thanks!
  authentic cheap jordans https://www.realcheapretrojordanshoes.com/

 3. I just wanted to thank you for the fast service. or maybe they look great. I received them a day earlier than expected. for instance the I will definitely continue to buy from this site. either way I will recommend this site to my friends. Thanks!
  http://www.louisvuittonsoutletstore.com https://www.louisvuittonsoutletstore.com/

 4. I just wanted to thank you for the fast service. in addition to they look great. I received them a day earlier than expected. such as I will definitely continue to buy from this site. you decide I will recommend this site to my friends. Thanks!
  http://www.realjordansretro.com https://www.realjordansretro.com/

 5. I just wanted to thank you for the fast service. or simply they look great. I received them a day earlier than expected. just like I will definitely continue to buy from this site. in any event I will recommend this site to my friends. Thanks!
  louis vuitton outlet https://www.bestlouisvuittonoutlet.com/

 6. cheap jordans spune:

  Read reviews and was a little hesitant since I had already inputted my order. or it may be but thank god, I had no issues. similar to the received item in a timely matter, they are in new condition. in either case so happy I made the purchase. Will be definitely be purchasing again.
  cheap jordans https://www.authenticcheapjordans.com/

 7. Read reviews and was a little hesitant since I had already inputted my order. or but thank god, I had no issues. including received item in a timely matter, they are in new condition. situation so happy I made the purchase. Will be definitely be purchasing again.
  cheap louis vuitton https://www.louisvuittonsoutletonline.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Acasa | Politica de confidentialitate | Contact