Bacterii găsite în gură posibil cauzatoare de cancer de colon

Bacterii gasite in gura cauzatoare de cancer la colonUn fel de bacterii frecvent întâlnite în gură, care adesea sunt de vină pentru boli ale ganglioniilor, de asemenea, stimulează formarea de tumori pe colon, raportează ultimele cercetări.

Oamenii de știință au descoperit anterior că nivelul de Fusobacterium nucleantum în intestin a fost mai mare în rândul persoanelor cu cancer de colon. Aceasta le-a atras atenția, deoarece fusobacteria nu este una dintre tulpinile deobicei găsite într-un intestin sănătos.

Cu toate acestea, în trecut nu a fost clar dacă bacteriile străine cauzează transformarea unui țesut sănătos într-un țesut canceros sau dacă bacteria a apărut ca rezultat al cancerului. Acum, cercetătorii au raportat că bacteriile, de fapt stimulează tumorile.

Un cancer comun

Cancerul de colon este a doua cauză de deces prin cancer în Statele Unite dar și în lume. Mai mult de 1 milion de cazuri noi sunt diagnosticate în întreaga lume în fiecare an. Dându-și seama cum fusobacteria stimulează tumorile canceroase, oamenii de știință pot lucra spre a dezvolta terapii care pot inhiba activitatea bacteriei si, eventual, o pot eradica cu totul din țesutul de colon.

Studii anterioare s-au concentrat pe un subset de cancer de colon, care este cauzat de boli inflamatorii intestinale, sau condiții legate de inflamație a colonului și a intestinului subțire.

Cancerul de colon și bacteriile

În prima lucrare de cercetare, o echipă de la Harvard și de la Dana-Farber Cancer Institute raportează că fusobacteria este predominantă în adenoamele colonului, în esență, tumori benigne – stadiu incipient, care în timp se pot transforma în maligne. În lucrul cu șoreci despre care se știe că dezvoltă tumori intestinale, echipa a fost capabilă să accelereze formarea timpurie de tumori prin hrănirea lor cu fusobacterie.

Cercetătorii au alimentat tumorile cu alte trei tulpini de bacterii, cum afi Streptococcus, care sunt cunoscute a fi asociate cu cancerul de colon. Tumorlile s-au format intr-o rată mai mare la șoarecii hrăniți cu fusobacterie decât la cei care au fost hrăniți cu Streptococcus.

Spre deosebire de alte bacterii, fusobacteria s-a ascuns și a lucrat la nivel de micro-inflamație, echipa de la Harvard nu a văzut inflamții intestinale la scară largă.

Inculpat molecular

O a doua echipă de cercetare de la Universitatea Case Western Reserve a găsit molecule specifice care permit invazii ascunse: o moleculă numită Fada. Nivelurile expresiei genice de Fada au fost de 10 la 100 de ori mai mare în țesuturile de colon la pacienții cu ademoame și tumori canceroase, în comparație cu pacienții sănătoși.

Cercetătorii au stabilit, de asemenea, cum Fada reușește să faca această magie periculoasă: prin blocarea expresiei a unei gene care inhibă creșterea tumorii.

Ambele studii sunt publicate în ”Cell Host & Microbe”.

”Am arătata că Fada este un marker care poate fi folosit pentru diagnosticarea precoce a cancerului de colon și potențialele ținte terapeutice identificate pentru a trata sau preveni această boală comună”,

a declarat Yiping Han de la Case Western Reserve University – Medicina Dentară.


57 de răspunsuri la “Bacterii găsite în gură posibil cauzatoare de cancer de colon”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Acasa | Politica de confidentialitate | Contact