Terapii specifice pentru cancerul de colon

terapii specifice pentru cancerul de colon

Cercetătorii au aflat mai multe despre gene și proteine, modificări ale celulelor care cauzează cancer, ei au fost capabili să dezvolte noi medicamente care în mod specific sunt ținta acestor schimbări. Adesea ele au diferite efecte secundare. Ele pot fi utilizate împreună cu chimioterapia sau doar ele dacă chimioterapia nu funcționează.

Medicamente vizate (VEGF)
Bevacizumab (Avastin) și Ziv-aflibercept (Zaltrap) sunt medicamente folosite pentru cancerul de colon ca factor de risc în creșterea endoteliului vascular (VEGF). VEGF este o proteină care ajuta vasele de sânge să obțină substanțe nutritive (un proces cunoscut sub numele de angiogeneză).
Bevacizumab este o versiune facută de om dintr-un tip de proteină a sistemului imunitar numit anticorp monoclonal. Acesta este adesea combinat cu chimioterapia pentru tratarea cancerului de colon avansat.
Ziv-aflibercept este o altfel de proteină, care vizează VEGF. Aceasta poate fi, de asemenea, combinat cu chimioterapia pentru tratarea cancerului de colon avansat, deși a fost aprobat pentru a fi combinat doar cu o anumita combinatie de chimioterapie.

Aceste medicamente sunt administrate sub formă de perfuzii în venă la fiecare 2-3 săptămâni.

Atunci când sunt combinate cu chimioterapia, aceste medicamente pot ajuta pacineții cu cancer de colon sau cancer rectal să traiască mai mult, dar vin și cu efecte secundare.

Reacții adverse frecvente includ hipertensiunea arterială, oboseală, sângerări, scăderea numărului de celule albe din sânge, dureri de cap, leziuni bucale, pierderea poftei de mancare și diaree.

Reactii adverse rare, dar posibil grave , se manifestă prin cheaguri de sânge, sângerări severe, găuri formate în colon, probleme cu inima. Dacă o gaură se formează în colon poate duce la infecții severe și pot necesita intervenție chirurgicală pentru corectare.

Cetuximab (Erbitux) și Panitumumab (Vectibix), ambele sunt anticorpi monoclonali , care atacă în mod specific receptorul factorului de creștere epidermică (EGFR), o moleculă care apare de multe ori în cantități mari pe suprafața celulelor canceroase și le ajută să crească.

Cetuximab este utilizat în cancerul colorectal metastatic , fie ca parte a tratamentului de prima linie sau după ce alte tratamente au fost incercate.

Panitumumab este utilizat în tratamentul cancerului colorectal metastatic, de obicei, după ce alte tratamente au fost încercate.

Aproximativ 4 din 10 tipuri de cancer colorectal au mutații (defecte), în gena KRAPS, fac aceste medicamente ineficiente. Medici testează acum frecvent tumora pentru această schimbare de gene pentru a folosi numai aceste medicamente la persoanele care nu au mutație.
Aceste medicamente se administreaza prin perfuzie, o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni.

Cele mai frecvente efecte secundare sunt probleme ale pielii, cum ar fi o erupție asemănătoare acneei pe față și pe piept pe durata tratamentului care, în unele cazuri, poate duce la infecții.
O reacție adversă rară, dar gravă a acestor medicamente este o reacție alergică în timpul perfuziei, care ar putea provoca probleme de respirație și scăderea tensiunii arteriale. Vi se pot administra medicamente înainte de tratament pentru a preveni acest lucru.

Regorafenib (Stivarga) este un alt medicament specific pentru cancer colorectal avansat. Acesta este un tip de terapie cunoscută ca un inhibitor al kinazei. Kinazici sunt proteine de pe suprafața sau din apropierea unei celule care transmite semnale importante la centrul de control al celulelor. Blocarea acestor proteine poate ajută oprirea dezvoltării celulelor canceroase. Acest medicament este administrat sub forma de pastile.

Reactii adverse frecvente , scăderea poftei de mâncare, sindromul de oboseală mână-picior (înrosirea și iritarea la nivelul mâinilor și picioarelor), diaree, răni în gură și gât, pierderea în greutate, schimbare de voce, infecții și hipertensiune arterială. Unele reacții adverse grave care pot aparea sunt leziuni hepatice, sângerări severe și perforații la nivelul stomacului sau intestinelor.


10 răspunsuri la “Terapii specifice pentru cancerul de colon”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Acasa | Politica de confidentialitate | Contact