Laparoscopia procedură chirurgicală şi tratament

LaparoscopiaLaparoscopia diagnostică este procedura chirurgicală utilizată pentru a evalua patologia intra-abdominală sau pelvină la pacientii cu durere acută sau cronică şi pentru a evalua operabilitatea pacineţiilor cu cancer.
Este utilizată, de asemenea, pentru stadilizarea limfoamelor şi biopsia hepatică. Înainte de intervenţie sunt efectuate hemograma, testele de explorare a coagulării, grupa sanguina şi Rh, examenul radiologic al toracelui, rinichilor, ureterelor şi vezicii urinare. Laparoscopia este efectuată în condiţii sterile, într-o sală de endoscopie sau de operaţie bine utilată.

Procedura se efectuează prin introducerea acului de pneumoperitoneu până în cavitatea peritoneală şi este infuzat protoxid de azot. Când examinarea s-a încheiat, protoxidul de azot este eliminat de pacient prin intermediul manevrei Valsalva, iar canula este îndepartată. Complicaţiile includ hemoragie, peritonită bacteriană şi perforaţia viscerală.

Laparoscopia pentru cancerul la colon

Beneficiile pretinse de chirurgia laparoscopică include durere scazută, revenirea mai rapidă a funcţiei intestinale, recuperare mai rapidă.
Acestea sunt suficient justificate pentru efectuarea intervenţiei laparoscopice pentru indicaţii benigne.
Acum, o nouă tehnică cunoscută sub numele de chirurgie minim invazivă de colon laparoscopică, permite medicilor să efectueze mai multe proceduri comune de colon prin incizii mici. În funcţie de tipul de procedură, pacienţii pot părăsi spitalul în câteva zile şi pot reveni la activităţi normale mai repede decât pacineţii recuperaţi de la intervenţii chirurgicale deschise.

Chirurgia laparoscopică este o alternativă bună pentru unii pacienti cu cancer de colon. Anchetatorii unui studiu despre chirurgie laparoscopică au ajuns la concluzia că, chirurgia laparoscopică asistată este o alternativă acceptabilă, mai putin invazivă. Cu toate acestea nu toţi pacineţii cu cancer de colon vor fi candidaţi adecvaţi pentru operaţia laparoscopică.

Rezecţia laparoscopică de colon

În cele mai multe rezectii de laparoscopie la colon, medicii operează prin 4 sau 5 deschideri mici (fiecare de aproximativ 2 – 3 centimetri) in timp ce vizionează organele interne ale pacinetului pe un monitor. În unele cazuri, una dintre deschideri se poate întinde până la 5 sau 7 centimetri pentru a finaliza procedura.

Avantajele rezecţiei laparoscopice de colon

Rezultatele pot varia în funcţie de tipul de procedură şi starea generală a pacinetului.
Avantajele comune sunt:
dureri postoperatorii mai puţine
poate scurta spitalizarea
poate duce la o revenire mai rapidă la regim solid-alimentar
poate duce la revenire mai rapidă a funcţiei intestinale
revenire mai rapidă la activitatea normală
tratamentul cancerului poate fi iniţiat mai devreme, adică 2 la 3 saptămâni după operaţie, spre deosebire de 2 până la 3 luni după procedura de licitaţie deschisă.

Într-un numar mic de pacineti metoda laparoscopică nu funcţionează în mod eficient. Factorii care pot creşte posibilitatea de a alege sau de conversie a procedurii “deschis” pot include:
obezitatea
incapacitatea de a vizualiza organele
probleme de sângerare în timpul funcţionării


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Acasa | Politica de confidentialitate | Contact