Ileostomia şi Anastomoza ileoanală

Punga ileostomieIleostomia – această procedură de obicei este utilizată după îndepartarea în totalitate a colonului şi a rectului.
În timpul unei ileostomii convenţionale, o porţiune a intestinului subtire este scoasă afară prin stoma creată la nivelul peretului abdominal. La fel ca în cazul colostomiei, şi ileostomia presupune ca un săculeţ să fie purtat peste stomă pentru a colecta deşeurile, care în acest caz au consistenţă lichidă deoarece colonul a fost indepărtat şi la acest nivel s-ar fi absorbit în mod normal majoritatea lichidului. Uneori, o colostomie poate fi o procedură temporară pentru a oferi suficient timp de vindecare a intestinului.

O varianta a ileostomiei standard este denumită ileostomie continentă (saculetul KOCK ), în care este utilizată o porţiune din intestinul subţire pentru a construi un săculeţ intern şi o valvă pentru deşeuri.
Acest săculeţ poate să stocheze intern timp de câteva ore deseurile pe care le produceţi, eliminînâd nevoia unui sac extern. Ulterior, va veţi putea goli săculetul atunci când veţi dori, utilizând un tub subţire (cateter) introdus prin stomă. Ileostomia şi metoda săculetului Kock sunt proceduri utilizate mai rar, fiind înlocuite în mare parte de anastomoza ileo-anală.

Tipuri de ileostomie

Pot fi făcute 3 tipuri de ileostomii atunci când tot colonul trebuie să fie eliminat.
Ileostomie standard – această procedură se face cel mai adesea. Capătul ileonului este tras prin peretele abdominal şi este întors şi suturat la piele.
Stoma este de obicei plasată în partea din dreapta jos a abdomenului , pe o suprafaţă plana a pielii normale. Ieşirile fecale nu sunt controlate, iar acest lucru înseamnă ca va trebui sa poarte o punga de colectare tot timpul şi trebuie golită în mod regulat.

Ileostomie Continent (punga abdominala) – este un al tip de ileostomie standard. Cu acest tip de ileostomie nu aveţi voie să purtaţi o pungă externă.
Aceasta se face prin partea din spate a ileonului astfel încât un rezervor sau un buzunar se formează în interiorul abdomenului.

Rezervor ileo-anal (husă pelviană)- este o husă facută din ileon şi rect plasată în interiorul corpului în pelvis. Alte nume pentru aceasta ar putea include : Punga J , Punga W, Punga S în funcţie de procedura chirurgicală.

În cele mai multe cazuri este nevoie de cel putin 2 intervenţii chirurgicale pentru a face acest tip de ileostomie.

Recuperare

Atât în cazul colostomiei cât şi în cazul ileostomiei, este necesară o perioadă de adaptare. În această perioadă poate fi de ajutor un terapeut specializat în lucrul cu bolnavii cu stoma.

– În timpul primelor 6-8 săptămâni după operaţie, nu ridicaţi, împingeţi sau trageţi mai mult de 2-5 kg. În general, exerciţiile simple, cum sunt plimbarea şi înotul sunt activităţi bune pentru a va tonifia muşchii şi pentru a vă menţine tractul digestiv în condiţii de funcţionare corespunzătoare.

– Majoritatea doctorilor recomandă abstinenţa sexuală un timp după operaţie. Disfuncţia sexuală poate să apară imediat după operaţie. Daca apar dureri la nivelul vaginal sau încapacitatea de a avea erecţie, acestea pot fi temporare. Dacă problemele persistă, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Anastomoza ileo-anală

O anastomoza ileo-anală este cea mai comună procedură chirurgicală pentru colita ulcerativa. Ea constă în îndepartarea colonului şi a rectului printr-o incizie la nivelul abdomenului. Chirurgul îndepartează învelişul intern de la nivelul anusului, dar pastrează cu grija muşchii sfincterieni. Un săculeţ de formă literei J este confecţionat din porţiunea terminală a ileonului pentru a depozita materiile fecale, scăzând astfel numărul scaunelor pe care le aveţi. O ileostomie temporară este necesară pentru ca materiile fecale să ocolească saculeţul ileal, până când noua zonă a intestinului se vindecă (în jur de 2-3 luni).

Recuperare

După o durere iniţială probabil că veţi începe cât de repede să vă simţiţi mai bine. Mulţi oameni, slăbiţi de boala pe care o au, sunt surprinşi să constate că au luat în greutate si le creşte puterea atât de rapid după operaţie.
Până în momentul în care se întorc la spital pentru a li se închide ileostomia, deja se simt mult mai bine decât s-au simţit de ani de zile. O dată inchisă ileostomia, asteptaţi-vă să aveţi scaune frecvente timp de câteva luni. De obicei, primul scaun se produce la aproximativ 3 zile de la inchiderea stomei.

Săculeţul confecţionat din portiunea terminală a ileonului creşte treptat în dimensiuni. Pe masură ce acesta devine din ce în ce mai mare, el poate depozita mai multe materii fecale şi numarul zilnic al scaunelor se va reduce.
Daca incontinenţa reprezintă o problemă, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un medicament pentru a vă incetini tranzitul intestinal şi pentru a creşte consistenţa materiilor fecale.


8 răspunsuri la “Ileostomia şi Anastomoza ileoanală”

 1. I just wanted to thank you for the fast service. in addition they look great. I received them a day earlier than expected. such I will definitely continue to buy from this site. in any event I will recommend this site to my friends. Thanks!
  cheap jordans online https://www.realcheapretrojordanshoes.com/

 2. I just wanted to thank you for the fast service. on the other hand they look great. I received them a day earlier than expected. just like the I will definitely continue to buy from this site. regardless I will recommend this site to my friends. Thanks!
  authentic louis vuitton outlet https://www.bestlouisvuittonoutlet.com/

 3. I just wanted to thank you for the fast service. and they look great. I received them a day earlier than expected. the same as the I will definitely continue to buy from this site. you ultimately choose I will recommend this site to my friends. Thanks!
  cheap louis vuitton handbags https://www.louisvuittonsoutletstore.com/

 4. I just wanted to thank you for the fast service. to they look great. I received them a day earlier than expected. like the I will definitely continue to buy from this site. blue jays I will recommend this site to my friends. Thanks!
  authentic cheap jordans https://www.realjordansretro.com/

 5. Read reviews and was a little hesitant since I had already inputted my order. while well as but thank god, I had no issues. much like the received item in a timely matter, they are in new condition. an invaluable so happy I made the purchase. Will be definitely be purchasing again.
  cheap jordans online https://www.cheapjordanssneakers.com/

 6. Read reviews and was a little hesitant since I had already inputted my order. perhaps but thank god, I had no issues. particularly the received item in a timely matter, they are in new condition. manner in which so happy I made the purchase. Will be definitely be purchasing again.
  cheap louis vuitton https://www.louisvuittonsoutletonline.com/

 7. Read reviews and was a little hesitant since I had already inputted my order. or just but thank god, I had no issues. just like received item in a timely matter, they are in new condition. anyway so happy I made the purchase. Will be definitely be purchasing again.
  cheap jordans online https://www.realjordansshoes.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Acasa | Politica de confidentialitate | Contact