Colostomia – procedură chirurgicală și tratament

Colostomia - procedura chirurgicalăColostomia este o procedura chirurgicală utilizată în tratamentul bolilor precum boala Crohn, colita ulcerativă și cancerul de colon. Această procedură modifică traseul fiziologic de eliminare a materiilor fecale.

În timpul colostomiei, chirurgul efectuează o incizie pentru a examina colonul și dacă este posibil pentru îndepartarea zonelor afectate. Uneori anusul și rectul sunt îndepartate și zona anală este închisă definitiv. O altă incizie este efectuată la nivelul peretelui abdominal și o secțiune a colonului este trasă prin aceasta deschizătură (stoma). Un săculeț este atașat bine deasupra deschiderii. Fecalele vor curge în săculeț, care va fi golit periodic.
Colostomiile sunt diferentiate pe baza portiunii de colon care este scoasă la nivelul stomei.
Consistența materiilor fecale depinde de nivelul la care intestinul a fost întrerupt. în cazul în care porțiunea inițială a colonului se golește în săculeț, scaunul va fi moale. Dacă porțiunea inferioară a colonului este scoasă la nivelul stomei, scaunul va fi mai format deoarece mai mult lichid a fost absorbit la nivelul colonului.
Deși multe colostomii sunt permanente, uneori este efectuată o colostomie temporară pentru a permite unei porțiuni din intestin să se vindece după traumatism sau după boală. Dupa ce zona s-a vindecat, stoma este inchisă și intestinul este reconectat, astfel încat eliminarea normală a deșeurilor să se poată produce.

Tipuri de colostomie

Colostomia transversală – se află în partea superioară a abdomenului , fie în mijlocul sau spre partea dreapta a corpului.
Unele dintre problemele colonului care pot duce la colostomie transversală includ:

 • Diverticulita.  Aceasta este inflamatia diverticulilor (pungi mici de-a lungul colonului). Poate provoca abcese, cicatrici cu strictură (ingustare anormală), sau ruptură de colon și infecția în cazurile severe.
 • Boli inflamatorii intestinale
 • Cancer
 • Obstrucție (blocaj)
 • Rănire
 • Defecte de nastere

O colostomie transversală poate fi folosita pentru a pastra un scaun din zona de colon care este inflamat , infectat, bolnav sau recent operat – aceasta permite vindecarea să aibă loc. Acest tip de colostomie este de obicei temporar. În funcție de procesul de vindecare, colostomia poate fi necesară pentru câteva săptămâni , luni sau chiar ani.

Colostomie ascendentă – este plasata pe partea dreaptă a abdomenului. Doar o scurtă porțiune de colon ramane activă. Acest lucru înseamnă că produce lichid și conține mai multe enzime digestive. Acest tip de colostomie este rară , deoarece o ileostomie este mai buna în cazul în care descărcarea este lichidă.

Colostomie descendentă și sigmoidă – este situată la nivelul colonului descendent, plasată în partea din stânga jos a abdomenului. Cel mai adesea, rezultatul este ferm și poate fi controlat.

O colostomie sigmoidă se face în colonul sigmoid situată la doar cațiva centimetri mai mică decât o colostomie descendentă.
Colostomia sigmoida este cel mai comun tip de colostomie.

Mulți oameni cred că o persoană trebuie să aibă un scaun în fiecare zi. Intr-adevar , aceasta variaza de la persoană la persoana. Unii oamnei au si 2-3 mișcări pe zi , în timp ce alții au un scaun la fiecare 2 sau 3 zile sau chiar mai rar. Aceasta poate dura ceva timp pentru a afla ceea ce este normal pentru tine.

Condiții de viață cu o colostomie

Pot exista momente după o intervenție chirurgicală atunci cand vă simțiți descurajat, vă puteți simți singur și izolat. Pentru că întreaga experiența este atat de nouă pentru tine, s-ar putea să vă simțiți ciudat, frustrat și nesigur. Senzația de descurajare este reală și normală.

Prima dată când ieșiți din casă după o intervenție chirurgicală, s-ar putea să vă simțiți ca și cum toată lumea se uita la punga dumneavoastră, chiar dacaă aceasta nu poate fi vazută in hainele dumneavoastră. Amintiti-vă, se poate simți punga dar nu se poate vedea.


20 de răspunsuri la “Colostomia – procedură chirurgicală și tratament”

 1. Florentina Popa spune:

  Buna ziua,

  sunt foarte putine informatii (cel putin pe paginile romanesti) legate de colostomie iar cele care sunt au un caracter general. Din nefericire un membru al familiei a ajuns in situatia de a fi stomizat si de atunci si efortul pentru documentare. Spun efort pentru ca in sistemul medical romanesc nu exista notiunea de consiliere (pe acest subiect), medicii iti aduc la cunostinta informatii standard, institutiile non guvernametale care spun ca se dedica pacientilor stomizati nu ofera raspunsuri le intrebarile care deriva din viata de zi cu zi a unui stomizat. Asadar, aveti idee daca exista o institutie care ar putea sa ne ofere informatii dincolo de cele standard, care sa raspunda punctual nelamuririlor la nivel de individ? Sau poate imi puteti sugera un site mai complex. Orice care ne-ar putea ajuta cu cat mai multe informatii. Multumesc frumos.

 2. yEBOFJfzZq spune:

  VzZStgqTldNcvDE

 3. OHgPJlbGk spune:

  ZsnCIeguGcVAml

 4. Hello, thanks for the information

 5. I just wanted to thank you for the fast service. or simply they look great. I received them a day earlier than expected. much like the I will definitely continue to buy from this site. in any event I will recommend this site to my friends. Thanks!
  cheap louis vuitton handbags https://www.cheapreallouisvuitton.com/

 6. cheap jordans spune:

  I just wanted to thank you for the fast service. and even they look great. I received them a day earlier than expected. appreciate the I will definitely continue to buy from this site. you ultimately choose I will recommend this site to my friends. Thanks!
  cheap jordans https://www.realjordansretro.com/

 7. I just wanted to thank you for the fast service. to they look great. I received them a day earlier than expected. which include the I will definitely continue to buy from this site. regardless I will recommend this site to my friends. Thanks!
  cheap retro jordans https://www.cheaprealjordan.com/

 8. I just wanted to thank you for the fast service. or possibly they look great. I received them a day earlier than expected. which includes I will definitely continue to buy from this site. regardless I will recommend this site to my friends. Thanks!
  cheap louis vuitton handbags https://www.louisvuittonsoutletstore.com/

 9. Read reviews and was a little hesitant since I had already inputted my order. while well as but thank god, I had no issues. such received item in a timely matter, they are in new condition. blue jays so happy I made the purchase. Will be definitely be purchasing again.
  cheap jordans online https://www.retrocheapjordansshoes.com/

 10. Read reviews and was a little hesitant since I had already inputted my order. and it could be but thank god, I had no issues. themselves received item in a timely matter, they are in new condition. in any event so happy I made the purchase. Will be definitely be purchasing again.
  jordans for cheap https://www.cheapjordansstore.com/

 11. cheap jordans spune:

  Read reviews and was a little hesitant since I had already inputted my order. or but thank god, I had no issues. significantly received item in a timely matter, they are in new condition. regardless so happy I made the purchase. Will be definitely be purchasing again.
  cheap jordans https://www.realcheapretrojordanshoes.com/

 12. Read reviews and was a little hesitant since I had already inputted my order. or to but thank god, I had no issues. including the received item in a timely matter, they are in new condition. in either case so happy I made the purchase. Will be definitely be purchasing again.
  authentic cheap jordans https://www.realjordansshoes.com/

 13. Read reviews and was a little hesitant since I had already inputted my order. potentially but thank god, I had no issues. simillar to the received item in a timely matter, they are in new condition. manner in which so happy I made the purchase. Will be definitely be purchasing again.
  original louis vuittons outlet https://www.louisvuittonsoutletonline.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Acasa | Politica de confidentialitate | Contact