Colectomia – procedura si recuperare

Procedura de colectomieColectomia este prezentată ca fiind procedura chirurgicală prin care se elimină colonul, parțial sau total.
Colonul , denumit și intestinul gros, este un organ care are forma unui tub, componentă a sistemului digestiv.
Colectomia poate fi utilizată pentru tratarea bolilor sau prevenirea acestora și a afecțiunilor colonului.
Există diferite tipuri de intervenții chirurgicale, de colectomiei :
colectomie totală – implică îndepartarea întregului colon
colectomie parțială sau subtotal – implică eliminarea doar a unei porțiuni din colon
hemicolectomie – implică eliminarea parții drepte sau stângi a colonului
proctocolectomia – implică indepartarea atat de colon cat și de rect.

Colectomia necesită de regulă proceduri de reatașare a porțiunilor care rămân din tubul digestiv și care vor contribui la eliminarea rezidurilor din corpul unei persoane.
Chirurgul va elimina porțiuniile colonului care sunt canceroase, precum și o altă porțiune mai mică pe fiecare parte a parții canceroase și unii ganglioni limfatici din apropiere. Celelalte părți ale colonului sunt apoi atașate unele de altele.

Procedura tradițională este o colectomie deschisă , în care o incizie lungă se face pe abdomen pentru a da chirurgului acces adecvat la colon.
Forma nouă de colectomie este o colectomie laparoscopică asistată, în care sunt făcute doar incizii mici si este introdusă o cameră video mică într-una dintre incizii pentru a ajuta chirurgul să vada zona de lucru.

Utilizarea

Utilizarea colectomiei pentru prevenirea și tratarea bolilor și a conditiilor care afecteaza colonul:
sângerări care nu pot fi controlate – sângerarea severă de la nivelul colonului poate necesita intervenție chirurgicală pentru eliminarea porțiunii afectate de colon.
obstrucție intestinală – un colon blocat este o urgență care poate necesită colectomie totală sau parțială , în funcție de situație.
cancerul de colon – cancerul în stadiu incipient poate necesita îndepartarea doar a unei mici porțiuni din colon. Tipul de colectomie se va face in funcție de stagiul cancerului la colon.
colita ulcerativă – medicul ar putea recomanda o colectomie totală dacă medicamentele nu sunt de ajutor pentru a controla semnele și simptomele.
Colectomia poate fi, de asemenea, o opțiune în cazul în care se constată modificări precanceroase în timpul unei colonoscopii.
diverticulita – medicul poate recomanda intervenția chirurgicală pentru a elimina porțiunile afectate de colon în cazul în care reapare diverticulita sau daca apar complicații ale diverticulitei.
chirurgie preventivă – daca există un risc foarte ridicat de cancer de colon ca urmare a formării de mai mulți polipi precancerosi , vă puteți supune unei colectomii totale pentru a preveni cancerul în viitor. Colectomia poate fi o opțiune pentru persoanele cu afecțiuni genetice mostenite care cresc riscul de cancer de colon, cum ar fi polipoza adenomatoasa familiala sau sindromul Lynch.

Riscurile de procedură

Colectomia este în general considerată ca o procedură destul de sigură și exista rareori complicații majore. Totusi, ca orice intervenție chirurgicală , se desfașoară unele riscuri posibile. Asigurați-vă înainte de procedură că discutați cu medicul orice problemă de îngrijire a sănătații.
Unele riscuri posibile ale colectomiei includ:

 •  hemoragie internă
 • infecție
 • hernie
 • țesut cicatricial
 • blocajul de intestine
 • o scurgere în cazul în care intestinele sunt cusute împreună
 • leziuni ale organelor din apropiere

Pacientul va petrece o perioadă destul de îndelungata în spital, în această perioada va fi monitorizat cu atenție în vederea vindecării sistemului digestiv. În funcție de starea generală de sanatate , bolnavul poate petrece în spital o perioadă de la o saptamană la cateva zile.

Pregătirea pentru colectomie

Medicul poate solicita bolnavului:
– să înceteze administrarea anumitor medicamente , care ar putea crește riscul apariției complicațiilor în timpul intervenției chirurgicale.
– este important ca instestinele să fie goale atunci când se efectuează interventia chirurgicală.
Trebuie urmate instrucțiunile medicului cu pivire la schimbările de dieta și consumul de lichide.
– o zi sau doua înainte de procedură , medicul de familie vă poate oferi o pregatire a intestinului, care include lavative și clisme.
– administrarea de antibiotice – în anumite cazuri, medicul va prescrie antibiotice pentru a prevenii infecțiile
– înainte de a merge la spital , pacinetul va face baie sau duș , pentru a diminua șansele contactării unor infecții cu germeni care pot fi întalniți la nivelul pielii. Este posibilă recomanadarea unui săpun special sau antibacterian din partea medicului.
– Vi se va face anestezie generală înainte de operație, si veți fi complet adormit în timpul procedurii.
– Chirurgul va face o taietură lungă pe abdomen în cazul în care efectueaza o colectomie deschis sau mai multe incizii mici, pentru o colectomie laparoscopica asistata.
-Cele două capete deschise ale colonului vor fi atasate
-Ganglionii limfatici din apropierea locului de cancer vor fi de asemenea indepartati. Chirurgii elimina de multe ori cel putin 12 dintre acesti ganglioni limfatici.
-Odata ce chirurgia este completă , incizia abdominală este închisă.
După ce colonul a fost îndepartat sau refăcut, chirurgul îl va reconecta la sistemul digestiv pentru a permite organismului sa elimine fecalele.
Opțiunile pot include:
reîntregirea parților rămase din colon prin intermediul unei proceduri numita anastomoză. Ca urmare acestei tehnici, scaunul se va putea elimina din corp, la fel ca înainte;
atașarea colonului la o deschizatura creată în abdomen. Astfel, materiile fecale vor părasi corpul prin intermediul acestei deschideri. Există posibilitatea ca pacientul să i se aplice un mic săculeț în partea exterioară a stomacului, acesta deține rolul de a colecta continuțul scaunului. Această operațiune poate fi permanentă sau temporară;
– conectarea intestinului subțire la anus – Chirurgul poate folosi o parte din intestinul subțire pentru a crea o pungă care va fi atașată la anus (anastomoza ileoanala). Prin aceasta modalitate, materiile fecale vor putea fi expulzate în mod normal, chiar dacă dupa aceea pacientul va avea scaune moi în fiecare zi. Ca parte a acestei proceduri, pacientul ar putea fi supus unei ileostomii temporare.
Înainte de intervenție, chirurgul îi va prezenta bolnavului opțiunile și vor alege împreună varianta optimă.

După colectomie

Pacientul va fi mutat la secția de terapie intensivă pentru o atentă monitorizare, acest lucru se întâmplă imediat după procedura de colectomie. Daca nu apar semen de complicații, în scurt timp, pacientul va fi mutat în camera de spital unde își va continua convalescența, până când își va redobândi funcția intestinală.
Se vor administra substanțe nutritive prin intermediul unei perfuzii intravenoase. După aceea se va trece mai întâi la lichide clare, urmate de introducerea treptată a unor alimente mai solide.
Dacă intervenția chirurgicală a implicat o colestomie sau ileostomie cu atașarea intestinului la abdomen, personalul medical va instrucțiuni pacientului pentru a putea să-și schimbe punga în care se vor colecta materiile fecale. Bolnavul se poate simți slăbit în primele zile.
După părasirea spitalului , este nevoie de câteva săptămâni de recuperare la domiciliu.
Medicul va oferi pacientului si/sau familiei toate informațiile necesare perioadei post-recuperatorie pentru ca în scurt timp acesta să se poată reîntoarce la rutina normală.


9 răspunsuri la “Colectomia – procedura si recuperare”

 1. mostbet az spune:

  Let’s see what will happen next

 2. I just wanted to thank you for the fast service. and even they look great. I received them a day earlier than expected. which includes the I will definitely continue to buy from this site. either way I will recommend this site to my friends. Thanks!
  cheap louis vuitton outlet https://www.bestlouisvuittonoutlet.com/

 3. I just wanted to thank you for the fast service. in addition to they look great. I received them a day earlier than expected. cherish the I will definitely continue to buy from this site. an invaluable I will recommend this site to my friends. Thanks!
  cheap retro jordans https://www.realjordansretro.com/

 4. I just wanted to thank you for the fast service. or even they look great. I received them a day earlier than expected. particularly the I will definitely continue to buy from this site. in either case I will recommend this site to my friends. Thanks!
  http://www.realcheapretrojordanshoes.com https://www.realcheapretrojordanshoes.com/

 5. I just wanted to thank you for the fast service. and it could be they look great. I received them a day earlier than expected. for example the I will definitely continue to buy from this site. direction I will recommend this site to my friends. Thanks!
  cheap retro jordans https://www.cheaprealjordan.com/

 6. Read reviews and was a little hesitant since I had already inputted my order. or simply but thank god, I had no issues. much received item in a timely matter, they are in new condition. you ultimately choose so happy I made the purchase. Will be definitely be purchasing again.
  jordans for cheap https://www.cheapauthenticjordanshoes.com/

 7. Read reviews and was a little hesitant since I had already inputted my order. or it may be but thank god, I had no issues. themselves received item in a timely matter, they are in new condition. in any event so happy I made the purchase. Will be definitely be purchasing again.
  jordans for cheap https://www.cheapjordansstore.com/

 8. Read reviews and was a little hesitant since I had already inputted my order. as but thank god, I had no issues. for instance the received item in a timely matter, they are in new condition. regardless so happy I made the purchase. Will be definitely be purchasing again.
  jordans for cheap https://www.cheapjordanssneakers.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Acasa | Politica de confidentialitate | Contact