Radioterapia – tratament pentru cancerul de colon

Radioterapia cancer la colonRadioterapia este o altă opțiune pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia este cunoscută și ca terapia cu radiații, terapia cu raze X , cobaltoterapia sau iradierea , aceasta poate fi o parte a schemei de tratament sau un tratament în sine. Radiațiile afectează doar celulele canceroase localizate într-o anumită zonă a corpului (câmp) care este supusă iradierii.

Iradierea este uneori utilizată înaintea chirurgiei pentru a reduce tumoara canceroasă, după chirurgie, pentru a distruge eventualele celule canceroase care au mai rămas, în combinație cu medicamente anticanceroase sau singură. Radioterapia este deosebit de eficientă în anumite tipuri de cancere localizate, cum ar fi tumorile maligme ale ganglionlilor limfatici, ale corzilor vocale sau a cancerului la colon.

Ca și chirurgia, radioterapia nu are valoare curativă daca celulele canceroase au migrat în tot corpul sau înafara câmpului iradiat. Poate fi, totuși, folosită chiar dacă nu este posibilă o vindecare completă, pentru că diminuează tumorile, reducând semnele și simptomele de cancer, ca presiunea, durerea sau sangerarea.

Principala utilizare a radioterapiei la persoanele cu cancer la colon este atunci când cancerul este atașat de un organ intern sau de mucoasa burtei (abdomen). În cazul în care se întâmplă acest lucru medicul nu poate fi sigur ca cancerul a fost eliminat complet după intervenția chirurgicală, iar radioterapia este folosită pentru a distruge clelulele canceroase rămase.

În general, radiațiile produc afectări fizice mai puține decât chirurgia radicală, dar poate avea efecte adverse supărătoare, cum ar fi iritarea sau îngroșarea pielii, dificultăți la înghițire, gura uscată, greață, diaree, căderea părului sau oboseală. Cât de grave și cât durează aceste efecte adverse depind de locul unde sunt aplicate și de cantitate.

Radioterapia poate distruge eficient celulele canceroase. În timpul tratamentului această sursă de radiații se rotește lent pentru a genera radiații în mod eficient.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Acasa | Politica de confidentialitate | Contact