8 pași pentru lupta împotriva cancerului de colon

Cancerul de colon este cunoscut și sub numele de cancer colorectal, este a treilea cel mai frecvent diagnosticat și a doua cauză de deces prin cancer la femei și bărbați.

Cancerul la colon este considerat un cancer ce poate fi prevenit. De ce?  În primul rând pentru că prin schimbarea dietei putem reduce dramatic riscul. Dacă vom avea proiecții periodice (colonscopie), vom fi diagnosticați doar cu celule precanceroase sau cancer în stadiu precoce, care sunt ușor de îndepărtat și tratat.

În continuare vă vom prezenta 8 pași dovediți pentru a promova o viața sănătoasă anti-cancer intestinal și pentru a lupta împotriva cancerului colorectal (cancer de colon) în mod natural.

Cancerul colorectal are o stransă legătură cu alimentația.

 1. Mănancă mai puțină carne roșie : Studiile arată că consumul de carne roșie frecvent crește incidența cancerului de colon. Carnea roșie consumată zilnic și mai ales mai mult de o porție / zi crește riscul de cancer la colon. Dietele bazate pe plante au arătat un risc mai mic. Un risc crescut este asociat cu cresterea inflamației asocialta cu substanțele  eliberate la digestia de carne roșie. Aceste substante sporesc avarierea și inhibă repararea ADN-ului în celulele mucoase intestinale. Distrugerea ADN-ului este  cauză principală a tuturor cancerelor.
 2. Mănâncă mai mult usturoi: Potrivit Institutului de Prevenire a Cancerului  SUA  ”Studiile preliminare sugerează că consumul de usturoi poate reduce riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, în special cancerul gastro-intestinal. Efectele protectoare din usturoi pot apărea din proprietățiile sale antibacteriene sau de la capacitatea sa de a bloca formarea de substante cauzatoare de cancer, oprește activitatea cauzatoare de cancer, sporește repararea, reduce proliferarea celulelor.  Usturoiul este bogat în minerale, sulf și seleniu, precum și în substanțe cum ar fi allicilin și flavonoide, toate cunoscute a fi benefice pentru sănătate.  Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) recomandă pentru adulți o doză zilnică de 2g până la 5g de usturoi proaspăt (aproximativ un cățel) pe zi. ” Alte plante din această familie cu proprietăți similare includ ceapa, ceapa verde, prazul și arpagicul.
 3. Mănâncă o varietate de plante și legume care conțin antioxidanți: Dintre acestea amintim afinele, rodiile, morcovii, caisele, varza, brocolii, spanacul, avocado, roșiile, strugurii purpurii, grapefruitul roz, oregano, salvia, rozmarinul. Culoarea semnaleză prezența substanțelor antioxidante. Studiile arată niveluri crescute de inflamare și stres la nivelul colonului în dietele lipsite de plante și legume cu antioxidanți. Conumați zilnic 6 sau mai multe alimente ce conțin antioxidanți.
 4. Folosiți uleiul de măsline. Uleiul de măsline conține substanțe ce au proprietăți ani-cancer. Uleiul de măsline redice cantitatea de acid biliar și crește enzimele care reglementează celulele. Compușii antioxidanți (polifenoli), prezenți în uleiul de măsline, de asemenea, exercită un efect antioxidant de protecție împotriva cancerului.
 5. Include alimente bogate în seleniu. Studiile arată că seleniul nu numai inhibă cancerul de colon, dar pot îmbunătăți sau pot lucra armonios împreună cu unele medicamente prescrise pentru cancerul. Seleniul imhibează creșterea și provoacă moartea celulelor cancerului de colon. Alimente bogate în seleniu includ: usturoiul și ceapa, semințe de floarea soarelui, ciuperci, cereale integrale (orez brun, ovăz, germeni de grâu), nuci de Brazilia, pește (ton, halibut, sardine, somon).
 6. Includeți mirodenii și plante aromatice care inhibă cancerul de colon. Studiile arată că usturoiul, ghimbirul, cimbrul, rozmarinul, salvia și menta inhibă creșterea celulelor cancerului de colon.
 7. Includeți uleiurile Omega 3. O dietă bogată în anti-inflamatori Omega 3 scade incidenșa cancerului de colon. Omega 3 se gasește în uleiurile de pește de apă rece, cum ar fi somonul, sardinele, macroul și codul, precum și în uleiul de in. Uleiurile Omega 3 scad nivelul de molecule pro-inflamatorii, care promovează cancerul. Pentru că nu este întotdeuna ușor să obținem niveluri adecvate de uleiuri Omega 3 in dietă, suplimentele orale sunt o alternativă bună.
 8. Ceaiul de ginseng . Numeroase studii au arătat multe specii de plante ginseng scad creșterea și prolifierea celulelor de cancer la colon și acționează în calitate de protector potent anti-cancer și anti-oxidant. Ginseng asiatic (Panax Ginseng, Panax Notoginseng ), precum și American ginseng (Panax Quinquefolium) prezintă toate aceste proprietăți. Rădacina de ginseng este disponibilă pe scară largă în ceai și extrasă sub formă de băutură. Rădăcina de ginseng a fost utilizată în mod tradițional ca un medicament de bază pentru o varietate larga de aplicații.

Reflectând asupra acestor recomandări pentru alegeri dietetice aveți la dispoziție atât diete mediteraneene  cât și asiatice. Dietele se bazează pe un conținut scăzut de carne roșie și proteine animale, bogate în pește și uleiuri Omega 3, ulei de măsline, o mare varietate de cereale integrale, fructe și legume, precum și ierburi și condimente, cu cunoscute proprietăți anti-cancer.


Un răspuns la “8 pași pentru lupta împotriva cancerului de colon”

 1. IubireNuCancer spune:

  În luna septembrie a apărut cartea ”Mama e iubire, de ce-mi vorbiți de cancer?” bazată pe experiența luptei cu cancerul în România și dedicată tuturor celor ce caută vindecarea pentru ei sau cei dragi lor. Este o carte optimistă, dar care vorbește cu sinceritate atât despre efectele chimioterapiei, cât și despre mirajul vindecărilor ”miraculoase”. Mai multe detalii pe iubirenucancer.ro.
  Să aveți parte de vindecare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2022. Toate drepturile sunt rezervate.
Acasa | Politica de confidentialitate | Contact