Archive for octombrie, 2013

Bacterii găsite în gură posibil cauzatoare de cancer de colon 144

Bacterii găsite în gură posibil cauzatoare de cancer de colon

Bacterii gasite in gura cauzatoare de cancer la colonUn fel de bacterii frecvent întâlnite în gură, care adesea sunt de vină pentru boli ale ganglioniilor, de asemenea, stimulează formarea de tumori pe colon, raportează ultimele cercetări.

Oamenii de știință au descoperit anterior că nivelul de Fusobacterium nucleantum în intestin a fost mai mare în rândul persoanelor cu cancer de colon. Aceasta le-a atras atenția, deoarece fusobacteria nu este una dintre tulpinile deobicei găsite într-un intestin sănătos.

Cu toate acestea, în trecut nu a fost clar dacă bacteriile străine cauzează transformarea unui țesut sănătos într-un țesut canceros sau dacă bacteria a apărut ca rezultat al cancerului. Acum, cercetătorii au raportat că bacteriile, de fapt stimulează tumorile.

Un cancer comun

Cancerul de colon este a doua cauză de deces prin cancer în Statele Unite dar și în lume. Mai mult de 1 milion de cazuri noi sunt diagnosticate în întreaga lume în fiecare an. Dându-și seama cum fusobacteria stimulează tumorile canceroase, oamenii de știință pot lucra spre a dezvolta terapii care pot inhiba activitatea bacteriei si, eventual, o pot eradica cu totul din țesutul de colon.

Studii anterioare s-au concentrat pe un subset de cancer de colon, care este cauzat de boli inflamatorii intestinale, sau condiții legate de inflamație a colonului și a intestinului subțire.

Cancerul de colon și bacteriile

În prima lucrare de cercetare, o echipă de la Harvard și de la Dana-Farber Cancer Institute raportează că fusobacteria este predominantă în adenoamele colonului, în esență, tumori benigne – stadiu incipient, care în timp se pot transforma în maligne. În lucrul cu șoreci despre care se știe că dezvoltă tumori intestinale, echipa a fost capabilă să accelereze formarea timpurie de tumori prin hrănirea lor cu fusobacterie.

Cercetătorii au alimentat tumorile cu alte trei tulpini de bacterii, cum afi Streptococcus, care sunt cunoscute a fi asociate cu cancerul de colon. Tumorlile s-au format intr-o rată mai mare la șoarecii hrăniți cu fusobacterie decât la cei care au fost hrăniți cu Streptococcus.

Spre deosebire de alte bacterii, fusobacteria s-a ascuns și a lucrat la nivel de micro-inflamație, echipa de la Harvard nu a văzut inflamții intestinale la scară largă.

Inculpat molecular

O a doua echipă de cercetare de la Universitatea Case Western Reserve a găsit molecule specifice care permit invazii ascunse: o moleculă numită Fada. Nivelurile expresiei genice de Fada au fost de 10 la 100 de ori mai mare în țesuturile de colon la pacienții cu ademoame și tumori canceroase, în comparație cu pacienții sănătoși.

Cercetătorii au stabilit, de asemenea, cum Fada reușește să faca această magie periculoasă: prin blocarea expresiei a unei gene care inhibă creșterea tumorii.

Ambele studii sunt publicate în ”Cell Host & Microbe”.

”Am arătata că Fada este un marker care poate fi folosit pentru diagnosticarea precoce a cancerului de colon și potențialele ținte terapeutice identificate pentru a trata sau preveni această boală comună”,

a declarat Yiping Han de la Case Western Reserve University – Medicina Dentară.

Terapii specifice pentru cancerul de colon 25

Terapii specifice pentru cancerul de colon

terapii specifice pentru cancerul de colon

Cercetătorii au aflat mai multe despre gene și proteine, modificări ale celulelor care cauzează cancer, ei au fost capabili să dezvolte noi medicamente care în mod specific sunt ținta acestor schimbări. Adesea ele au diferite efecte secundare. Ele pot fi utilizate împreună cu chimioterapia sau doar ele dacă chimioterapia nu funcționează.

Medicamente vizate (VEGF)
Bevacizumab (Avastin) și Ziv-aflibercept (Zaltrap) sunt medicamente folosite pentru cancerul de colon ca factor de risc în creșterea endoteliului vascular (VEGF). VEGF este o proteină care ajuta vasele de sânge să obțină substanțe nutritive (un proces cunoscut sub numele de angiogeneză).
Bevacizumab este o versiune facută de om dintr-un tip de proteină a sistemului imunitar numit anticorp monoclonal. Acesta este adesea combinat cu chimioterapia pentru tratarea cancerului de colon avansat.
Ziv-aflibercept este o altfel de proteină, care vizează VEGF. Aceasta poate fi, de asemenea, combinat cu chimioterapia pentru tratarea cancerului de colon avansat, deși a fost aprobat pentru a fi combinat doar cu o anumita combinatie de chimioterapie.

Aceste medicamente sunt administrate sub formă de perfuzii în venă la fiecare 2-3 săptămâni.

Atunci când sunt combinate cu chimioterapia, aceste medicamente pot ajuta pacineții cu cancer de colon sau cancer rectal să traiască mai mult, dar vin și cu efecte secundare.

Reacții adverse frecvente includ hipertensiunea arterială, oboseală, sângerări, scăderea numărului de celule albe din sânge, dureri de cap, leziuni bucale, pierderea poftei de mancare și diaree.

Reactii adverse rare, dar posibil grave , se manifestă prin cheaguri de sânge, sângerări severe, găuri formate în colon, probleme cu inima. Dacă o gaură se formează în colon poate duce la infecții severe și pot necesita intervenție chirurgicală pentru corectare.

Cetuximab (Erbitux) și Panitumumab (Vectibix), ambele sunt anticorpi monoclonali , care atacă în mod specific receptorul factorului de creștere epidermică (EGFR), o moleculă care apare de multe ori în cantități mari pe suprafața celulelor canceroase și le ajută să crească.

Cetuximab este utilizat în cancerul colorectal metastatic , fie ca parte a tratamentului de prima linie sau după ce alte tratamente au fost incercate.

Panitumumab este utilizat în tratamentul cancerului colorectal metastatic, de obicei, după ce alte tratamente au fost încercate.

Aproximativ 4 din 10 tipuri de cancer colorectal au mutații (defecte), în gena KRAPS, fac aceste medicamente ineficiente. Medici testează acum frecvent tumora pentru această schimbare de gene pentru a folosi numai aceste medicamente la persoanele care nu au mutație.
Aceste medicamente se administreaza prin perfuzie, o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni.

Cele mai frecvente efecte secundare sunt probleme ale pielii, cum ar fi o erupție asemănătoare acneei pe față și pe piept pe durata tratamentului care, în unele cazuri, poate duce la infecții.
O reacție adversă rară, dar gravă a acestor medicamente este o reacție alergică în timpul perfuziei, care ar putea provoca probleme de respirație și scăderea tensiunii arteriale. Vi se pot administra medicamente înainte de tratament pentru a preveni acest lucru.

Regorafenib (Stivarga) este un alt medicament specific pentru cancer colorectal avansat. Acesta este un tip de terapie cunoscută ca un inhibitor al kinazei. Kinazici sunt proteine de pe suprafața sau din apropierea unei celule care transmite semnale importante la centrul de control al celulelor. Blocarea acestor proteine poate ajută oprirea dezvoltării celulelor canceroase. Acest medicament este administrat sub forma de pastile.

Reactii adverse frecvente , scăderea poftei de mâncare, sindromul de oboseală mână-picior (înrosirea și iritarea la nivelul mâinilor și picioarelor), diaree, răni în gură și gât, pierderea în greutate, schimbare de voce, infecții și hipertensiune arterială. Unele reacții adverse grave care pot aparea sunt leziuni hepatice, sângerări severe și perforații la nivelul stomacului sau intestinelor.

octombrie 21, 2013 in Tratament cancer de colon
2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Acasa | Politica de confidentialitate | Contact