Archive for aprilie, 2013

Colonul spastic - Sindromul de colon iritabil 8

Colonul spastic – Sindromul de colon iritabil

colon iritabilSindromul de colon iritabil constă într-un complex de simptome digestive recurente atât superioare cât și inferioare, incluzând grade variabile de durere abdominală, constipatie sau diaree și destensie abdominală. Cauza este necunoscută, iar fiziopatologia nu este complex explicată.

Diagnosticul este clinic, iar tratamentul este simptomatic, incluzând anticolinergice și modulatori ai receptorilor serotonici.

Semne și simptome

  • Crampe și durere abdominală
  • Balonare sau emisie de gaze
  • Diaree
  • Distensie abdominala
  • Constipatie
  • Prezența de mucus in materiile fecale

Aproximativ dintre oameni prezintă din când în când semne și simptome ale sindromului de colon iritabil. Deoarece semnele și simptomele constau de cele mai multe ori în dereglari digestive obișnuite si se poate produce interminent, mulți oameni nu cauta nici o dată ajutor medical. Totuși, această afecțiune este una din principalele cauze de absență de la locul de muncă sau de la școală.

Sindromul de colon iritabil debutează adesea în timpul adolescenței sau la adulții tineri. Se produce mai frecvent la femei decât la bărbați. Principalele semne și simptome sunt durerea abdominală și modificarea tranzitului intestinal.

Durerea se poate produce oriunde la nivelul addomenului și poate fi intensă. Indigestia, durerile gastrice și greața pot fi și ele uneori prezente. În mod caracteristic, semnele și simptomele se produc după o masă și sunt ameliorate temporar de emisia unui scaun. Persoanele cu sindromul de colon iritabil acuză frecvent o senzatie de balonare și emisie excesivă de gaze , care de asemenea ameliorează starea de disconfort.

Constipația reprezintă de asemenea un semn frecvent. Scaunele por avea aspect granular sau pot fi sub forma de mici biluțe  sau materiale fecale care pot avea formă alungită. Se poate produce și diaree, care este semnul dominant în cazul multor persoane.

Cauze

Sindromul de colon iritabil este adeseori denumit colon spastic deoarece se consideră că este produs de activitatea musculară anormală a peretelui intestinal.

Cauzele acestei activități anormale sunt necunoscute. Uneori, afecțiunea poate fi agravată de anumite elemente, dat in cazul multor oameni stresul cronic și depresia înrăutățesc semnele și simptomele.

Diagnostic

Diagnosticul de sindrom de colon iritabil se bazează în mare măsură pe o anamneză completă și pe examenul clinic pentru a exclude cauzele mai grave ale simptomelor . Medicul dumneavoastră poate de asemenea recomanda efectuarea mai multor teste, inclusiv analiza materiilor fecale, pentru a verifica existența unor infecții sau a unor probleme de malabsorbție. Medicul poate efectua o sigmoidoscopie flexibilă sau o colonscopie . Aceste teste pot ajuta la excluderea unor afecțiuni mult mai grave cum sunt colita ulcerativa, boala Crohn și cancerul ano-rectal.

Puteți efectua și teste pentru a vedea dacă aveți intoleranță la lactoză. Lactoza este o enzime necesară pentru digestia carbohidrațiilor care se găsesc în produsele lactate. Dacă nu aveți această enzimă , puteți avea semne și simptome asemănătoare cu acelea de intestin iritabil, inclusiv durere abdominală, gaze abdominale și diaree. Intoleranța la lactoză poate coexista cu sindromul de intestin iritabil.

Deoarece de obicei nu există semne clinice de boală în cazul sindromului de colon iritabil, diagnosticul este adeseori un proces de elminare. Pentru a ajuta acest proces, cercetătorii au pus la punct o serie de criterii diagnostice cunoscute drept criteriile Roma pentru sindromul de colon iritabil și pentru alte afecțiuni gastro-intestinale funcționale (afectiuni caracterizate prin aspect normal al intestinului asociat cu funcționare anormală a acestuia).

În conformitate cu aceste criterii, trebuie să aveți anumite semne  și simptome înainte de a vi se pune diagnosticul de sindrom de colon iritabil. Cel mai important criteriu este durerea abdominală însoțită de diaree sau constipație care durează cel puțin 3 luni. Trebuie de asemenea să aveți cel puțin două dintre următoarele semne pentru o perioada egală cu cel puțin un sfert din timp:

  • O modificare a frecvenței sau consistenței meteriilor fecale. De exemplu, puteți să treceți de la un scaun normal format o dată  pe zi la mai multe scaune moi, sau puteți avea doar un scaun dur o dată la 3-4 zile.
  • Efort la defecție, senzție imperioasă de defecție sau senzația că nu puteți goli intestinul  complet.
  • Prezența de mucus in materiile fecale.
  • Balonare sau distensie abdominală.

Tratament

Sindromul de colon iritabil este o afecțiune cronică , ce poate fie să apară fie să dispară de-a lungul vieții dumneavoastră, dar puteți face o serie de lucruri pentru a-i minimaliza semnele și simptomele:

Mergeți la medic . Semnele și simptomele sindromului de colon iritabil pot fi asemănătoare cu cele ale unei boli grave. Este important să fiți examinat complet, mai ales în cazul în care simptomele abia au apărut, pentru a fi sigur că problema dumneavoastră nu este determinată de ceva mai grav. Cunoașterea faptului că simptomele pe care le aveți nu se datorează unei boli grave vă poate ușura din punct de vedere psihic și poate reduce stresul care ar putea contribui la afecțiunea dumneavoastră.

Alegeți cu grijă alimentele. Dacă un anumit aliment pare că declanșează simptomele , eliminați-l din dieta dumneavostră. Uneori, o dietă bogată în fibre, care să cuprindă fructe proaspete, legume și suplimente cu fibre, este de ajutor. Totuși, în cazul unor indivizi , această dietă poate accelera balonarea și producția de gaz.

Însă nu elminați un aliment doar pentru că a declanșat semne sau simptome o singură dată. O atenție variată este imporantă. Fiți sigur că alimentul produce semne și simptome de fiecare dată înainte de a renunța la el. Mulți oameni cu sindromul de intestin iritabil își restrâng alimentația la câteva tipuri de alimente si se simt mai rău din cauza acestui lucru. Unela alimente, care cauzează probeleme când sunt consumate în cantități mari, nu produc semne și simptome când sunt ingerate în porții mici sau ca parte a unui meniu complex.

Consumați suficiente lichide. Lichidele ajută la ameliorarea constipației și inlocuiesc fluidele absorbite de fibre. Apa este cea mai bună. Băuturile care conțin cafeină sau alcool vă fac să urinați mai mult si să pierdeți astfel lichide. Ele pot de asemenea sa agraveze diareea prin stimularea sau iritația intestinului dumneavoastră. Băuturile care conțin carbohidrați pot produce balonare.

Mancați la intervale regulate. Nu săriți peste mese și încercați să la aproximativ aceeași ore în fiecare zi , pentru a ajuta la reglarea funcției intestinului dumneavoastră. Dacă aveți diaree, puteți descoperi că atunci când mâncați mai des, dar porții mai mici , vă simțiți mai bine. Însă daca sunteți constipat, ingestia unor cantități mari de alimente bogate în fibre și consumul de lichide suficiente pot ajuta la deplasarea alimentelor prin intestinul dumenavoastră.

Faceți exerciții fizice în fiecare zi. Efortul fizic ajută la îndepărtarea depresiei și a stresului, stimulează contracțiile normale ale intestinului dumneavoastră  și vă poate ajuta să aveți o părere mai bună despre propria persoană. Scopul dumneavoastră să fie un program de 30 de minute de exerciții aproape în fiecare zi. Dacă ați fost inactiv, incepeți ușor și creșteți treptat durata efortului.

Utilizați suplimente dacă este necesar. Suplimenetele care conțin fibre sun convenabile și uneori sunt chiar necesare, mai ales pentru oamenii care au probleme atunci când manancă alimente bogate în fibre datorită faptului că acestea produc durere, crampe și gaze. Deși aceste simptome tind să dispară după câteva săptămâni , suplimentele cu fibre pot fi o alternativă dacă nu puteți tolera alimentele bogate în fibre.

Radioterapia - tratament pentru cancerul de colon 7

Radioterapia – tratament pentru cancerul de colon

Radioterapia cancer la colonRadioterapia este o altă opțiune pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia este cunoscută și ca terapia cu radiații, terapia cu raze X , cobaltoterapia sau iradierea , aceasta poate fi o parte a schemei de tratament sau un tratament în sine. Radiațiile afectează doar celulele canceroase localizate într-o anumită zonă a corpului (câmp) care este supusă iradierii.

Iradierea este uneori utilizată înaintea chirurgiei pentru a reduce tumoara canceroasă, după chirurgie, pentru a distruge eventualele celule canceroase care au mai rămas, în combinație cu medicamente anticanceroase sau singură. Radioterapia este deosebit de eficientă în anumite tipuri de cancere localizate, cum ar fi tumorile maligme ale ganglionlilor limfatici, ale corzilor vocale sau a cancerului la colon.

Ca și chirurgia, radioterapia nu are valoare curativă daca celulele canceroase au migrat în tot corpul sau înafara câmpului iradiat. Poate fi, totuși, folosită chiar dacă nu este posibilă o vindecare completă, pentru că diminuează tumorile, reducând semnele și simptomele de cancer, ca presiunea, durerea sau sangerarea.

Principala utilizare a radioterapiei la persoanele cu cancer la colon este atunci când cancerul este atașat de un organ intern sau de mucoasa burtei (abdomen). În cazul în care se întâmplă acest lucru medicul nu poate fi sigur ca cancerul a fost eliminat complet după intervenția chirurgicală, iar radioterapia este folosită pentru a distruge clelulele canceroase rămase.

În general, radiațiile produc afectări fizice mai puține decât chirurgia radicală, dar poate avea efecte adverse supărătoare, cum ar fi iritarea sau îngroșarea pielii, dificultăți la înghițire, gura uscată, greață, diaree, căderea părului sau oboseală. Cât de grave și cât durează aceste efecte adverse depind de locul unde sunt aplicate și de cantitate.

Radioterapia poate distruge eficient celulele canceroase. În timpul tratamentului această sursă de radiații se rotește lent pentru a genera radiații în mod eficient.

aprilie 03, 2013 in Tratament cancer de colon
2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Acasa | Politica de confidentialitate | Contact