Archive for martie, 2013

8 pași pentru lupta împotriva cancerului de colon 8

8 pași pentru lupta împotriva cancerului de colon

Cancerul de colon este cunoscut și sub numele de cancer colorectal, este a treilea cel mai frecvent diagnosticat și a doua cauză de deces prin cancer la femei și bărbați.

Cancerul la colon este considerat un cancer ce poate fi prevenit. De ce?  În primul rând pentru că prin schimbarea dietei putem reduce dramatic riscul. Dacă vom avea proiecții periodice (colonscopie), vom fi diagnosticați doar cu celule precanceroase sau cancer în stadiu precoce, care sunt ușor de îndepărtat și tratat.

În continuare vă vom prezenta 8 pași dovediți pentru a promova o viața sănătoasă anti-cancer intestinal și pentru a lupta împotriva cancerului colorectal (cancer de colon) în mod natural.

Cancerul colorectal are o stransă legătură cu alimentația.

 1. Mănancă mai puțină carne roșie : Studiile arată că consumul de carne roșie frecvent crește incidența cancerului de colon. Carnea roșie consumată zilnic și mai ales mai mult de o porție / zi crește riscul de cancer la colon. Dietele bazate pe plante au arătat un risc mai mic. Un risc crescut este asociat cu cresterea inflamației asocialta cu substanțele  eliberate la digestia de carne roșie. Aceste substante sporesc avarierea și inhibă repararea ADN-ului în celulele mucoase intestinale. Distrugerea ADN-ului este  cauză principală a tuturor cancerelor.
 2. Mănâncă mai mult usturoi: Potrivit Institutului de Prevenire a Cancerului  SUA  ”Studiile preliminare sugerează că consumul de usturoi poate reduce riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, în special cancerul gastro-intestinal. Efectele protectoare din usturoi pot apărea din proprietățiile sale antibacteriene sau de la capacitatea sa de a bloca formarea de substante cauzatoare de cancer, oprește activitatea cauzatoare de cancer, sporește repararea, reduce proliferarea celulelor.  Usturoiul este bogat în minerale, sulf și seleniu, precum și în substanțe cum ar fi allicilin și flavonoide, toate cunoscute a fi benefice pentru sănătate.  Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) recomandă pentru adulți o doză zilnică de 2g până la 5g de usturoi proaspăt (aproximativ un cățel) pe zi. ” Alte plante din această familie cu proprietăți similare includ ceapa, ceapa verde, prazul și arpagicul.
 3. Mănâncă o varietate de plante și legume care conțin antioxidanți: Dintre acestea amintim afinele, rodiile, morcovii, caisele, varza, brocolii, spanacul, avocado, roșiile, strugurii purpurii, grapefruitul roz, oregano, salvia, rozmarinul. Culoarea semnaleză prezența substanțelor antioxidante. Studiile arată niveluri crescute de inflamare și stres la nivelul colonului în dietele lipsite de plante și legume cu antioxidanți. Conumați zilnic 6 sau mai multe alimente ce conțin antioxidanți.
 4. Folosiți uleiul de măsline. Uleiul de măsline conține substanțe ce au proprietăți ani-cancer. Uleiul de măsline redice cantitatea de acid biliar și crește enzimele care reglementează celulele. Compușii antioxidanți (polifenoli), prezenți în uleiul de măsline, de asemenea, exercită un efect antioxidant de protecție împotriva cancerului.
 5. Include alimente bogate în seleniu. Studiile arată că seleniul nu numai inhibă cancerul de colon, dar pot îmbunătăți sau pot lucra armonios împreună cu unele medicamente prescrise pentru cancerul. Seleniul imhibează creșterea și provoacă moartea celulelor cancerului de colon. Alimente bogate în seleniu includ: usturoiul și ceapa, semințe de floarea soarelui, ciuperci, cereale integrale (orez brun, ovăz, germeni de grâu), nuci de Brazilia, pește (ton, halibut, sardine, somon).
 6. Includeți mirodenii și plante aromatice care inhibă cancerul de colon. Studiile arată că usturoiul, ghimbirul, cimbrul, rozmarinul, salvia și menta inhibă creșterea celulelor cancerului de colon.
 7. Includeți uleiurile Omega 3. O dietă bogată în anti-inflamatori Omega 3 scade incidenșa cancerului de colon. Omega 3 se gasește în uleiurile de pește de apă rece, cum ar fi somonul, sardinele, macroul și codul, precum și în uleiul de in. Uleiurile Omega 3 scad nivelul de molecule pro-inflamatorii, care promovează cancerul. Pentru că nu este întotdeuna ușor să obținem niveluri adecvate de uleiuri Omega 3 in dietă, suplimentele orale sunt o alternativă bună.
 8. Ceaiul de ginseng . Numeroase studii au arătat multe specii de plante ginseng scad creșterea și prolifierea celulelor de cancer la colon și acționează în calitate de protector potent anti-cancer și anti-oxidant. Ginseng asiatic (Panax Ginseng, Panax Notoginseng ), precum și American ginseng (Panax Quinquefolium) prezintă toate aceste proprietăți. Rădacina de ginseng este disponibilă pe scară largă în ceai și extrasă sub formă de băutură. Rădăcina de ginseng a fost utilizată în mod tradițional ca un medicament de bază pentru o varietate larga de aplicații.

Reflectând asupra acestor recomandări pentru alegeri dietetice aveți la dispoziție atât diete mediteraneene  cât și asiatice. Dietele se bazează pe un conținut scăzut de carne roșie și proteine animale, bogate în pește și uleiuri Omega 3, ulei de măsline, o mare varietate de cereale integrale, fructe și legume, precum și ierburi și condimente, cu cunoscute proprietăți anti-cancer.

Chimioterapia pentru cancerul de colon 11

Chimioterapia pentru cancerul de colon

ChimioterapiaChimioterapia este o utilizare sistematică a medicamentelor care tratează cancerul. Medicamentul chimioterapic ideal ar trebui să ţintească şi să distrugă doar celulele canceroase. Există mai multe tipuri de celule diferite care se divid rapid in corpul dumneavostră în afară de celulele canceroase, acestea includ pe cele a tractului gastro-intestinal, ale parului, pielii şi unghilor. Acesta este principalul motiv pentru care majoritatea efectelor adverse ale chimioterapiei au legatura cu căderea părului, tractul gastro intestinal (diaree, constipaţie, senzaţie de greață și voma), infecţii, anemie și oboseală. Aceste medicamente chimioterapeutice nu pot face diferența între celule sănătoase care se divid rapid (păr) și celule canceroase (tumori) din corp, astfel aceste medicamente distrug celulele până la oprirea ciclului de duplicare. Cu toate acestea, celulele sănătoase care sunt menite pentru a se duplica în mod rapid (cum ar fi părul sau unghile) vor fi înlocuite la finalizarea chimioterapiei, spre deosebire de cele canceroase care au fost distruse.

Cele mai frecvente căi de administrare sunt orală intravenoasă și intramusculară. Administrarea frecventă pe durate lungi de timp poate necesita implantarea subcutanată de dispozitive pentru accesul venos (central sau periferic), catetere externe cu lumen multiplu sau catetere inserate periferic.

Chimioterapia se administrază mai frecvent după o operație de îndepărtare a tumorii, chiar și atunci când nu există indicații clare de diseminare a cancerului. Aceasta se numește chimioterapie adjuvantă. În cancerul colorectal, chimioterapia adjuvantă a scăzut riscul de apariție a cancerului . Iar persoanelor cărora li se administrează această terapie, trăiesc în general, mai mult decât cei care nu fac tratamentul.

Chimioterapia poate fi, de asemenea, folosită înainte de operație pentru a reduce tumoara și a face operația mai ușoară și mai eficientă. Aceasta se numește chimioterapie neoadjuvată și se practică mai ales în cancerele de cap, gât și sân.

De ce contează stadiul?

Stadiul și gradul cancerului la colon este considerată o parte foarte importantă a tratamentului. Deși fiecare schemă de tratament este construită pe o bază individuală , majoritatea persoanelor cu stadiul 0 și stadiul I de cancer la colon, nu va fi nevoie de chimioterapie.

Medicul poate prescrie chimioterapia împreună cu alte tratamente (radiații, chirurgie) in stadiul II și stadiul III al cancerului de colon. Calendarul de chimioterapie (înainte sau după o intervenție chirurgicală sau de rariații) depinde de medic.

În stadiul IV de cancer la colon, chimioterapia, poate ajuta la ameliorarea simptomelor sau pentru a crește calitatea și durata de viață.

Palativă, adjuvantă sau primară?

Există multe motive pentru care medicul va solicita chimioterapie în afară de cea ce este evident (tratarea cancerului de colon).

Chimioterapia palativă ameliorează simptomele din stadiul avansat IV de cancer la colon, acesta scade tumorile și crește calitatea și durata de viață.

Chimioterapia adjuvantă este recomandată împreună cu un alt tip de tratament, cum ar fi chirurgia. Chimioterapia poate fi folosită inainte de intervenția chirurgicală , pentru a micșora tumoara înainte de a fi îndepărtată chirurgical, sau după o intervenție chirurgicală, pentru a reduce riscul de recurență.

Chimioterapia primară este oferită ca modalitate de tratament doar pentru cancerul de colon. Excizia chirurgicală și eliminarea este cea mai comună formă de tratament pentru cancerul de colon, dar uneori o persoană este prea bolnavă sau nu poate suporta chirurgia.

 Cele mai frecvente medicamente utilizate în chimioterapie

Medicamentele chimioterapeutice vin în două forme primare: orale și intravenoase. Medicamentația chimioterapică intravenoasă este administrată prin injecție în venă, in timp ce medicamentația orală este administrată sub formă de pastile și înghițită.

Cele mai multe medicamnte chimioterapeutice sunt date pe cicluri, care sunt urmate de o perioadă de odihnă.

 • 5-FU, Adrucil, Efudex, Fluoroplex (fluorouracil): pentru cancer avansat, cancer recurent, precum si pentru tipuri de cancer care nu raspund la alte medicamente chimioterapeutice.
 • Eloxatin (oxaliplatin): folosit pentru cancer avansat, cancer recurent sau în stadiul III dupa o intervenție chirurgicală.
 • Xeloda (capecitabina): administrată oral sub formă de pastile, folosit pentru a trata stadiul III de cancer.
 • Camptosar (irinotecan, irinotecanul clorhidrat): pentru a trata cancerul colorectal metastatic, în special pentru care nu răspund la alte forme de chimioterapie.
 • Wellcovorin (Leucovorin de calciu): consumat oral, acest medicament ajută la atenuarea efectelor nocive din agenții chimioterapici puternici, cum ar fi 5-FU, dar nu este un agent de chimioterapie.

Etapa III și IV de cancer la colon este trată uneori cu o comninație de medicamente chimioterapice, care pot include FOLFIRI, FOLFIRI-B, XELOX și FOLFOX. Numele sunt o combinație de abrevieri pentru medicamente chimioterapice incluse în fiecare combinație.

Riscuri și efecte secundare

Poate ca primul gand care vă vine în minte este multitudinea de efecte adverse întâlnite. Medicamentele chimioterapice puternice vin cu o listă lunga de reacții adeverse posibile. Cu toate acestea, medicul și asistentele medicale sunt instruiți pentru a anticipa aceste reacții adverse și vă pot ajuta să le atenuați pe parcursul tratamentului. Reacții adverse frecvente în chimioterepie pot include :

 • Vărsături, greață sau diaree
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Descuamarea pielii, bașici sau sensibilitate la soare
 • Neutropenie
 • Epuizare și oboseală
 • Leziuni la nivelul gurii
 • Amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor sau a picioarelor
 • Umflarea picioarelor și a mâinilor
 • Susceptibilitate la infecții și răceli

Medicul și asistentele vă vor ajuta cu orice reacție adversă de care suferiți.

Este normal să aveți multe întrebări cu privire la tratamentele iminente de cancer la colon. Multe practici de oncologie oferă o sesiune de învățământ  despre chimioterapie înainte de a începe un tratament.

martie 12, 2013 in Tratament cancer de colon
2023. Toate drepturile sunt rezervate.
Acasa | Politica de confidentialitate | Contact